Transplant de la un donator HIV pozitiv la un receptor HIV pozitiv

Chirurgii de la Universitatea John Hopkins (SUA) au anunțat o reușită de excepție: transplant de ficat și de rinichi de la un donator HIV pozitiv la receptori HIV pozitivi. Acestea sunt primele intervenții între două persoane HIV pozitive la nivel modial.
Până în 2013, când a fost introdusă Legea Echității în transplantul de organe infestate cu HIV, acest lucru nu ar fi fost posibil deoarece persoanele HIV pozitive nu aveau voie să doneze organe. Până la modificarea legii, mii de pacienți cu HIV care aveau nevoie de un organ decedau în așteptarea donației. În același timp, organele donatorilor infectați cu HIV erau aruncate, chiar dacă ar fi putut fi folosite.
Echipa de chirurgi a anunțat că intervențiile au decurs foarte bine și că pacienții sunt în stare extrem de bună.
Acum, că HIV poate fi controlat prin medicație, nu există niciun motiv pentru care organele donate de persoanele infectate să nu poată fi folosite pentru a fi transplantate unor pacienți HIV pozitivi, au adăugat chirurgii. Echipa acestora merge în centre de transplant din toată țara pentru a învăța echipele medicale despre protocoalele necesare și măsurile de siguranță. Aceste protocoale acoperă doar transplantarea organelor de la donator decedați, dar medicii au început să investigheze posibilitatea de a transplanta organe de la un pacient HIV pozitiv viu.
Pacienții HIV pozitivi nu au restricții în a primi organe de la pacienți HIV pozitivi. Însă ei pot opta pentru un organ de la o persoană neinfectată, ceea ce ar putea scurta perioada de așteptare pentru un transplant.
Totuși, transplantarea unui organ de la o persoană HIV pozitivă comportă anumite riscuri. Pacienții transplantați vor fi expuși unei a doua tulpini a HIV, provenită de la donator. De aceea, trebuie luat în cosiderare dacă donatorul este rezistent la medicația anti HIV, deoarece toți primitorii iau tratament contra virusului imunodeficienței umane. În plus, este important ca medicamentele imunosupresoare necesare pentru a preveni rejectarea organului transplantat să nu interfereze cu medicamentele contra HIV.

Sursa: https://www.nlm.nih.gov