Tratament cu celule stem modificate pentru cancerul de sân

Cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile- cel de sân- apare la vârste din ce în ce mai tinere. Medicii atrag atenția că orice nodul la sân trebuie investigat, iar autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei. Depistarea precoce și tratamentul eficient cresc speranța de viață a femeilor afectate.

În fiecare an, în octombrie se marchează Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar. Mesajul principal al profesioniștilor din întreaga lume este că atunci când cancerul este detectat devreme, dacă există posibilități adecvate de diagnosticare și tratament, sunt șanse mari de vindecare.

Cercetătorii caută în permanență noi modalități de a îmbunătăți tratamentul cancerului de sân. Recent, o echipă a Universității din California a dezvoltat un tratament care vizează componentele rigide ale matricei extracelulare ce înconjoară celulele cancerigene metastatice ca o terapie potențială pentru cancerul metastatic.

Cercetătorii au folosit celulele stem modificate pentru a dezvolta un medicament ce acționează selectiv asupra tumorile canceroase de sân metastatice la șoareci. În comparație cu celulele stem nemodificate, tratamentul cu celule stem modificate a diminuat tumorile metastatice ale sânilor la șoareci și a îmbunătățit rata lor de supraviețuire. Mai multe informații despre această descoperire găsiți AICI.

 

Prevenție și educație pentru sănătate

Cele mai recente date arată că în anul 2016, în țara noastră au fost luate în evidența cabinetelor de oncologie aproximativ 6500 de cazuri noi, numărul total de femei rămase în evidență depășind 65.000. ”La data de 1 octombrie a fost marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Cu această ocazie, la fel ca anul trecut, Palatul Cotroceni a fost iluminat în culoarea roz. Scopul acțiunii este acela de conștientizare și sensibilizare asupra importanței prevenției și depistării precoce a cancerului la sân, iar acțiunea se încadrează într-un demers mai larg asumat de către Administrația Prezidențială, acela de promovare a prevenției și educației pentru sănătate. Iluminarea în roz a Palatului Cotroceni reprezintă, totodată, un gest de solidaritate și empatie cu femeile care s-au confruntat sau se confruntă cu această afecțiune”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

 

Factori de risc

Cei mai cunoscuți factori de risc ai cancerului de sân sunt:

  • antecedentele familiale de cancer la sân;
  • vârsta (după 50 ani, riscul crește spectaculos);
  • ascendența în populații cu risc (femeile care prezintă rude cunoscute cu o mutație genetică specifică genei BRCA 1/2);
  • obezitatea și alimentația bogată în grăsimi animale, cu atât mai mult asociată cu alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și sedentarismul;
  • istoricul reproductiv al femeii: prima menstruație la vârste fragede, prima sarcină și alăptatul la vârste târzii, instalarea tardivă a menopauzei, tratamentul substitutiv cu estrogeni și progesteron;
  • antecedente medicale specifice – numărul crescut de biopsii mamare, radioterapie la nivelul toracelui etc.