Tratamentul intervențional al AVC, în 43 de spitale

Programul de tratament intervențional al pacienților cu AVC a fost extins, la începutul acestui an, în 43 de spitale din toată țara.

Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate, cât și de dizabilitate în rândul populației. Ministerul Sănătății a derulat, între anii 2015 și 2018, programul pilot “Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC”, prin intermediul căruia au fost tratați 1.829 de pacienți, fiind finanțat cu suma de 12.767.000 lei.

Program extins: 6.000 de pacienți

Începând cu acest an, MS a extins acest program, astfel încât tot mai mulți pacienți cu AVC ischemic acut să poată beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4.5 ore de la debutul primelor simptome. Procedura poate fi realizată în 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de județe și a municipiul București (față de doar 10 unități medicale până acum). Se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6.000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni.

Semnele AVC

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.