Tratamentul pentru ADHD afectează oasele copiilor

Copiii care iau tratament pentru ADHD (Deficit atenţional şi hiperkinezie) ar putea avea o densitate mai scăzută a oaselor decât semenii lor.

Folosind datele unui studiu guvernamental de sănătate, cercetătorii americanii au descoperit că medicamentele pentru ADHD determină o densitate scăzută a oaselor şoldului şi coloanei lombare. Experţii au spus că nu este clar dacă medicaţia în sine subţiază oasele copiilor, şi că astfel de studii nu oferă răspunsuri, ci ridică întrebări pentru viitoare studii.

Potrivit cercetătorilor, în teorie există motive să credem că medicaţia pentru ADHD afectează densitatea oaselor copiilor. Un motiv ar fi dieta, având în vedere că medicamentele pot cauza probleme la stomac şi scădea apetitul copiilor. De asemenea, este posibil ca medicamentele pentru ADHD să afecteze direct densitatea osoasă, deoarece ele acţionează asupra sistemului nervos simpatic. Pe moment, însă, toate acestea sunt speculaţii, atrag atenţia cercetătorii. Ei spun că, în momentul de faţă, nu ar trebui modificată practica medicalp privind copiii cu ADHD. De exemplu, noile informaţii privind efectele medicamentelor pentru ADHD nu trebuie să determine scanarea periodică a oaselor la copii.

Aproape un sfert dintre cei 5.300 de copii cu vârste între 8 şi 17 ani incluşi în studiu, care luau tratament pentru ADHD, au prezentat o densitate osoasă mai mică decât normal. Totuşi, cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori care pot afecta densitatea osoasă, precum vârsta, sexul sau rasa.
Rolul medicaţiei în cazul copiilor cu ADHD este de a îmbunătăţi concentrarea şi a ajuta la controlarea reacţiilor impulsive sau hiperactive.