Trezitul devreme scade riscul de cancer mamar

trezit devreme- cancer mamar

Dacă întâmpinați primele raze ale soarelui cu un zâmbet, noi studii arată că aveți un risc mai mic de apariție a cancerului mamar.

Cu alte cuvinte, cu cât vă treziți mai devreme, cu atât riscul scade. La femeile care stau treze noaptea și la cele care au tendința să doarmă mai mult de 7-8 ore pe noapte, analiza indică un risc mai mare de apariție a cancerului de sân. Toate acestea deoarece somnul are un impact considerabil asupra sănătății întregului organism. Echipa de cercetători nu a putut determina felul în care ora de trezire și orele de somn impactează riscul de cancer mamar, însă ”un posibil mecanism ar putea fi legat de decalajul dintre ceasul intern al organismului și ceasul extern”, explică Eva Schernhammer, șefa catedrei de epidemiologie din cadrul Universității de Medicină din Viena.

Perturbarea ritmului circadian normal poate afecta modul în care funcționează organismul. Un exemplu poate fi variația nivelului de melatonină (hormon care apare în mod natural, fiind un puternic antioxidant). ”Dacă nivelul de melatonină este redus, poate apărea un răspuns inflamator în organism”, atrage atenția și dr. Daniel Barone, specialist în somnologie. Inflamația a fost asociată cu apariția cancerului și a altor probleme de sănătate.

Cei doi mai atrag atenția că, deja, s-a demonstrat legătura dintre turele de noapte și riscul crescut de boli cardiovasculare, unul dintre vinovați fiind dieta. Explicația este simplă: persoanele care lucrează în turele de noapte nu au au aceleași opțiuni alimentare ca cele din turele de zi, având acces, în general, la semipreparate. Dieta are un efect asupra riscului de boli cardiovasculare și cancer mamar.

Avertisment pentru ”păsările de noapte”?

Încă nu. Studiul sugerează că ar putea fi o incidență mai mică a cancerului mamar la persoanele care se trezesc devreme, dar datele sunt relativ vagi. ”Până nu înțelegem și alte corelații, precum rata obezității și nivelul de activitate fizică la persoanele matinale versus păsările de noapte, nu putem avea niște concluzii definitive”, atrage atenția dr. Alice Police, chirurg în cancerul de sân.

Experții au căzut de acord că este nevoie de mai multe studii, mai ales pentru a afla motivul exact pentru care persoanele matinale au un risc mai mic de cancer de sân. Între timp, este posibil ca schimbarea orelor de somn, astfel încât o ”pasăre de noapte” să se transforme într-o persoană matinală, ar putea modifica acest risc. Ce altceva ați putea face pentru a reduce riscul de cancer de sân? Eliminați alți factori de risc cunoscuți, precum consumul de alcool și obezitatea.