Tromboza venoasă profundă- 40% dintre cazuri trec neobservate

Multe lucruri pot cauza dureri sau umflarea picioarelor. Dar dacă simptomele apar din cauza unui cheag de sânge localizat la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare, acest lucru poate fi periculos.

Cheagurile de sânge pot apărea la orice persoană, în orice moment, însă unii oameni au un risc mai mare. Măsurile luate pentru a reduce riscul formării unui astfel de cheag de sânge vă pot ajuta să evitați probleme serioase de sănătate.

Cheagurile de sânge pot apărea oriunde în corp, în momentul în care sângele se îngroașă și se coagulează. Când cheagul se formează la nivelul unei vene profunde din corp, acest lucru se numește tromboză venoasă profundă. Cheagurile venoase profunde apar de obicei la nivelul gambei sau coapsei.

”Tromboza venoasă profundă are simptome clasice- de exemplu umflături, durere, căldură și roșeață la nivelul piciorului. Dar aproximativ 30-40% dintre cazuri trec neobservate, deoarece nu au simptome tipice. De fapt, unele persoane nu realizează că au un cheag venos profund până în momentul în care acesta cauzează probleme mai grave”, atrage atenția dr. Andrei Kindzelski, expert în boli sanguine al NIH.

Complicații

Cheagurile venoase – în special cele de la nivelul coapsei- pot migra prin fluxul sanguin. Dacă un cheag se fixează la nivelul unei artere pulmonare poate bloca circulația sanguină și poate cauza embolismul pulmonar (o afecțiune uneori letală) care deteriorează plămânii și reduce nivelul oxigenului din sânge, ceea ce poate determina probleme și la nivelul altor organe.

Factori de risc

Unele persoane sunt mai predispuse la apariția trombozei venoase profunde. ”De obicei, persoanele care sunt afectate de tomboză venoasă profundă au trombofilie, ceea ce înseamnă că sângele lor de coagulează mai ușor sau mai repede”, spune dr. Andrei Kindzelski. Apariția unui cheag de sânge este de obicei primul semn al bolii. În acest caz, stilul de viață poate contribui la formarea cheagurilor de sânge- de exemplu, dacă nu faceți suficientă mișcare. Riscul este și mai mare dacă ați trecut recent printr-o intervenție chirurgicală sau dacă ați avut vreun os rupt, dacă sunteți bolnav sau imobilizat la pat pentru o perioadă lungă, sau când călătoriți un timp îndelungat (drumuri lungi cu mașina sau cu avionul).

Alte afecțiuni sau boli pot crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge: accident vascular cerebral, paralizie (incapacitate de mișcare), boli cardio- vasculare cronice, tensiune arterială crescută, intervenții chirurgicale sau tratamente recente contra cancerului. Femeile care iau pastille pe bază de hormoni sau anticoncepționale, care sunt însărcinate sau în primele 6 săptămâni după naștere prezintă și ele un risc crescut de apariție a cheagurilor de sânge. La fel sunt și persoanele care fumează sau cele cu vârsta mai mare de 60 de ani. Dar tromboza venoasă profundă poate apărea la orice vârstă.

Măsuri simple

Puteți lua măsuri simple pentru a scădea riscul de apariție a cheagurilor de sânge.  Antrenați mușchii gambei dacă stați așezat o perioadă lungă în timul unei călătorii. Ridicați-vă din pat și mișcați-vă cât puteți de repede după o intervenție chirurgicală sau după o boală. Cu cât sunteți mai activ, cu atât aveți șanse mai mari să evitați formarea unui cheag de sânge. Luați medicamentele prescrise de medic pentru prevenirea formării cheagurilor după anumite tipuri de intervenții chirurgicale.

Un diagnostic prompt și un tratament corespunzător poate preveni complicațiile cauzate de cheagurile de sânge. Mergeți la doctor de urgență dacă aveți vreunul dintre simptomele trombozei venoase pulmonare sau embolismului pulmonar. Un examen fizic și alte analize pot ajuta medicul să depisteze dacă aveți un cheag de sânge sau nu.

Sunt multe modalități prin care puteți trata tromboza venoasă profundă. Terapiile stopează creșterea cheagului de sânge, ruperea sau deplasarea cheagului spre plămâni, dar reduc și riscul de formare a unui nou cheag.

Sursa: https://newsinhealth.nih.gov/home