Vaccin antigripal cu administrare nazală: copiii, contagioși mai mult timp decât adulții

Din acest an, în România este disponibilă o nouă formă de vaccin cu virus viu atentuat pentru copii și adoescenți, care are administrare nazală.

Gripa rămâne o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial, anual, afectând un număr mare de adulți, dar mai ales de copii și de adolescenți. Datele Institutului de Sănătate Publică arată că, în sezonul gripal 2018- 2019, în România au fost confirmate prin teste de laborator specifice peste 2.000 de cazuri de gripă, însă specialiștii susțin că ar trebui să înmulțim cu cel puțin zece acest număr, deoarece nu toți cei afectați au ajuns să facă aceste teste specifice pentru diagnosticul gripei. ”Din aceste cazuri s-au înregistrat aproape 200 de decese, însă și aici numărul ar trebui să fie înmulțit cu cel puțin zece, pentru că în gripă întotdeauna există un număr de decese ascunse. Gripa este numită și ucigașul ascuns, pentru că, pe lângă decesele atribuite gripei, sunt foarte multe altele care, aparent, par să nu fie legate de gripă: de exemplu, un infarct miocardic după ce pacientul a avut gripă, sau deces prin trombopneumonie pneumococică după o gripă care a trecut mai mult sau mai puțin neobservată”, a atras atenția prof. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, în timpul sesiunii ”Actualități în Pediatrie”, care a avut loc în cadrul Congresului Multidisciplinar ”Împreună constrim excelența”.

Gripa la copii

În ceea ce privește copiii, la nivel mondial, anual, rata de atac pentru gripă este de 20-30%, dață de doar 5-10% în cazul adulților. ”Desigur, mulți rămân nediagnosticați ca și gripă, trec la niște infecții respiratorii banale. Se înregistrează anual aproximativ un milion de decese în întreaga lume, iar acestea puteau fi prevenite dacă vaccinarea antigripală avea o acoperire suficientă în toată lumea. Se știe cu precizie că grupele de vârstă copii- adolescenți sunt niște vectori extrem de importanți în transmiterea gripei în comunitățile în care se află. Din păcate, rata de acoperire vaccinală variază foarte mult de la țară la țară, în primul rând, dar și în funcție de grupele de vârstă – de la 1% la peste 75%. OMS a propus ca țintă în vaccinarea grupelor la risc pentru forme severe de gripă o acoperire vaccinală de 75%, ceea ce se întâmplă doar în țările dezvoltate din Europa și în Statele Unite ale Americii. Vaccinarea oferă o protecție suficient de mare, care variază între 70% și 90%, cu mențiunea că este suficient să ne protejeze de formele severe de gripă, deoarece dacă facem o formă ușoară, aceea nu ne pune în pericol. Formele severe sunt cele care pot conduce la deces și în fiecare an, la Institutul Matei Balș, atât la copii, cât și la adulți, vedem persoane sănătoase care mor din caza gripei în câteva ore de la momentul internării. Ajung la noi pentru că au febră de 2-3 zile, în plină insuficiență respiratorie, merg direct în ATI, intubați, iar uneori decesul se produce extrem de rapid”, a mai spus specialistul.

Vector important în transmiterea gripei

O meta-analiză publicată în 2018, care a luat în considerare peste 30 de studii randomizate și controlate, cu peste 13.000 de participanți, a ajuns la concluzia că, în fiecare an, 1 din 5 copii nevaccinați și 1 din 10 adulți nevaccinați vor fi infectați cu virus gripal.

Copiii și adolescenții sunt un vector important în transmiterea gripei, în primul rând pentru că ei sunt mai frecvent afectați decât adulții și, la rândul lor, transmit infecția către familie, dar și către colectivitățile din care fac parte. ”Acest lucru se întâmplă și pentru că un copil nu respectă regulile de igienă, respectiv spălatul pe mâini, utilizarea șervețelelor de unică folosință și aruncarea lor imediat după folosire, utilizează în comun diverse obiecte la grădiniță sau la școală (pixuri, creioane, caiete). Pe de altă parte, copiii sunt mai susceptibili la a contracta gripa, în plus, copiii și adolescenții vin în contact cu comunități numeroase. Nu în ultimul rând, trebuie reținut că un copil cu gripă excretă o perioadă mult mai lungă virus gripal prin secreții respiratorii decât adulții, ei putând fi contagioși peste 10 zile de la debutul bolii. Copiii elimină virus cu 5-8 zile înainte de apariția simptomelor uneori, față de doar 1-2 zile la adulți, în aceleași condiții. De aceea, este foarte importantă vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, pentru a încerca inclusiv să oprim diseminarea infecției și extinderea epidemiei de gripă. Vaccinând copiii și adolescenții îi protejăm în mod direct pe ei, dar indirect și pe copiii și adulții din jurul lor. Ar fi ideal să vaccinăm cam 75% din copii pentru a opri în mod eficient răspândirea gripei într-o comunitate mai largă”, a explicat prof. Victoria Aramă.

Protecție fără injecție

În România este disponibil, din acest an, un nou vaccin antigripal cu virus viu atenuat, cu administrare nazală.  Este un vaccin destinat copiilor și adolescenților care asigură o protecție fără injecție împotriva gripei la aceste categorii de vârstă care sunt mult mai sensibile la ideea de înțepătură decât adulții.

”Vaccinurile cu virus viu atenuat conțin un număr mult mai mare de antigene virale și, prin urmare, vor declanșa un răspuns imun mult mai apropiat de cel pe care organismul îl creează în mod natural atunci când vine în contact cu virusul gripal sălbatic. Aceste vaccinuri nu produc boala pentru că, în primul rând, apare un răspuns local la nivelul porții de intrare respiratorii, dar, într-un interval de 1-2 săptămâni, se declanșează și un răspuns imun umoral sistemic cu apariția unor anticorpi semi- specifici de tip IGG- protectori și, de asemenea, a unui răspuns imun celular specific”, a spus medicul infecționist.

Potrivit acestuia, sunt foarte multe țări (Canada, Anglia, Israel, SUA, Germania, Suedia, Norvegia, Finlanda) care au introdus deja în calendarele naționale de vaccinări acest vaccin pentru grupele de vârstă la care este recomandat – între 2 și 18 ani. Potrivit rezultatelor din Anglia, în sezonul gripal 2018- 2019, prin utilizarea la copii și adolescenți a acestui tip de vaccin, s-a observat o eficiență de peste 87% împotriva tulpinilor de virus gripal conținute în vaccin. La copiii cu vârsta de 2-3 ani, acoperuirea vaccinală a fost de 45%, iar la copiii de vârstă școlară, acoperirea vaccinală a variat între 56% și 64%.

Studiile referitoare la siguranță au arătat că riscul de evenimente adverse severe sau de spitalizare de orice cauză după administrarea vaccinului viu atenuat nu a fost relativ mai mare față de grupul de control nevaccinat și nu s-au înregistrat niciun fel de incidente de tip paralizie facială sau vreun sindrom care, anterior, fuseseră asociate excesiv și eronat cu vaccinarea antigripală. Un alt studiu efectuat în 2018 a arătat că nu au fost înregistrate efecte adverse după administrarea vaccinului viu atenuat la copiii cu astm.