Vaccinarea pacienților cronici, o prioritate

În România, rata vaccinării la pacienții cronici este 17,8%, în condițiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%.

Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea unor programe de vaccinare gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice ar trebui să constituie o prioritate și să fie inclusă în Strategia de Sănătate Publică- au concluzionat participanții la Workshopul național pilot pe tema vaccinării, organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și European Patient Forum.

”În România, rata vaccinării la pacienții cronici este 17,8%, în condițiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%. Pentru țara noastră nu există date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri țintă. Este important să avem date concrete, pe baza cărora să previzionăm nevoile existente. Pacienții cronici trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.

”Provocările cu care se confruntă România în prezent vizează două epidemii extrem de importante: epidemia de rujeolă și cea de tuberculoză multidrog rezistentă și extensiv rezistentă. Vaccinarea antirujeolică a fost inclusă în programul național de vaccinare . Însă, începând cu anul 2015, acoperirea vaccinală a înregistrat o scădere succesivă, sub ținta OMS de 95%, pe fondul căreia a apărut epidemia care a debutat în 2016. În privința tuberculozei, România are cea mai ridicată rată de boală din UE și peste o treime din cazurile rezistente la medicamente, fiind una din cele 18 țări cu prioritate ridicată în combaterea tuberculozei în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Să nu uităm, însă, că România se confruntă și cu una din cele mai mari poveri de hepatită virală cronică dintre statele membre UE”, a atras atenția conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Strategii de sănătate

”Pacienții cronici prezintă un risc crescut pentru infecţiile care pot fi dobândite în contextul  bolii de bază care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componentă importantă a îngrijirilor de sănătate, la nivelul global. Aplicarea recomandărilor stabilite pe baza dovezilor ştiinţifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cât şi asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protecţie  trebuie să facă parte din strategia de sănătate”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

La nivel european, printre principalele probleme legate de vaccinarea adulților cu afecțiuni cronice, sunt ezitările acestora la vaccinare, lipsa unor informații specifice legate de vaccinarea în anumite condiții cronice, informații de calitate sunt greu de găsit online, potrivit unei cercetări realizate anul acesta de European Patient Forum.