Vaccinuri esențiale pentru sănătatea adulților

Unii factori care afectează sănătatea oamenilor nu pot fi controlați. Totuși, este în puterea noastră să ținem sub control factorii de risc. Asta înseamnă să ne vaccinăm, deoarece acest lucru ne protejează de anumite boli.

Vaccinurile sunt unele dintre cele mai eficiente terapii existente. Deși toate terapiile, inclusiv vaccinurile, prezintă riscuri reduse de efecte secundare, pentru majoritatea persoanelor riscul de boală este mult mai mare decât cel provocat de vaccinuri.

 

Vaccinul antigripal

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din America recomandă vaccinarea antigripală pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 6 luni. În timp ce toată lumea ar trebui să se vaccineze, CDC atrage atenția că acest lucru este extrem de important pentru următoarele categorii de persoane care sunt la risc de a de a dezvolta complicații serioase ale gripei: oricine cu vârsta de peste 65 de ani; rezidenții centrelor de îngrijire; orice persoană cu boli grave, precum boli de inimă, diabet, astm, boli pulmonare sau HIV. Îngrijitorii persoanelor adulte ar trebui, de asemenea, să se vaccineze pentru a preveni răspândirea gripei.

Nu ar trebui să se vaccineze persoanele care sunt alergice la ouă, care au avut reacții alergice la vaccinul antigripal în trecut, sau care au fost diagnosticate cu sindromul Guillian- Barre.

Deoarece noi tulpini ale gripei apar constant, vaccinul antigripal trebuie administrat anual. Ar trebui să efectuați vaccinul imediat ce este disponibil, de obicei la sfârșitul verii sau începutul toamnei.

 

Vaccinul penumococic

Acest vaccin protejează împotriva bacteriei pneumococice care poate cauza penumonie și infecții ale sângelui și creierului. Vaccinul pneumococic trebuie efectuat de orice persoană cu vârsta mai mare de 65 de ani. Referitor la momentul în care trebuie administrată injecția, acest lucru trebuie discutat cu medicul dvs. În prezent există două tipuri de vaccinuri pneumococice recomandate: vaccinul penumococic conjugat (PCV) 13 și vaccinul pneumococic polizaharid (PPSV)23.

 

Vaccinul antidifteric/antitetanos

Protejează împotriva a două infecții bacteriene cu potențial letal. Există și o a doua variantă a vaccinului, diferită de prima (numită Tdap) care protejează împotriva tetanosului, difteriei și a pertussis (tuse convulsivă). Este recomandat tuturor. În prezent, specialiștii susțin că trebuie efectuată o doză unică de Tdap de către persoanele mai vârstnice de 65 de ani pentru ca aceștia să fie protejați împotriva tusei convulsive. Vaccinul antitetanos/antidifteric trebuie efectuat la fiecare 10 ani.

 

Vaccinul împotriva zonei zoster

Protejează împotriva apariției zonei zoster- focare sau episoade intense de erupții dureroase ori vezicule pe piele- reducând riscul apariției acestora cu 51%. Vaccinul protejează împotriva dezvoltării durerii cronice produse de zona zoster (numită și nevralgie post-herpetică), reducând riscul apariției acesteia cu 66%. CDC recomandă vaccinul adulților cu vârsta mai mare de 60 de ani.

Vaccinul nu este recomandat persoanelor care au tuberculoză sau afecțiuni ale sistemului imun, precum leucemia, limfomul, alte boli maligne care implică măduva osoasă sau sistemul limfatic, ori infecțiile HIV, și nici persoanelor care iau medicamente supresoare ale sistemului imun. Se efectuează o singură dată.

 

Suplimentar

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomandă vaccinuri suplimentare- inclusiv cel împotriva pojarului, oreionului și rubeolei, cele împotriva varicelei, Hepatitei A și B, meningitei- adulților care au un risc crescut de apariție a acestor boli  din cauza anumitor probleme de sănătate, a ocupației sau a stilului de viață. Aceștia trebuie să discute cu medicul personal despre necesitatea efectuării de vaccinuri suplimentare.

Sursa: http://www.healthinaging.org/