Viața a milioane de persoane depinde de donatorii de sânge

Sute de bucureșteni au donat miercuri sânge, alături de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Florian Bodog, marcând astfel Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

 

Pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge și pentru a încuraja cât mai mulți oameni să doneze, Crucea Roșie Română și Centrul de Transfuzie Sanguină București au marcat ziua de 14 iunie printr-o serie de activități la Centrul de Transfuzii și în Piața Universității, unde, în intervalul 09.00- 14.00, a fost amplasat un centru mobil de donare. Bucureștenii au venit în număr mare pentru a dona sânge, iar cei care nu au putut face acest lucru au cerut mai multe informații despre activitățile Centrului de Transfuzii București și beneficiile donării.

Tonul donării de sânge l-a dat chiar ministrul Florian Bodog, care a adresat, cu această ocazie, un apel pentru donare. ”În fiecare an pe 14 iunie ne exprimăm recunoștința și generozitatea față de cei care dăruiesc viață prin gestul de a dona sânge. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care contribuie la salvarea vieților. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății ne arată că sângele ajunge, în cea mai mare parte, la copii și la vârstnici, la persoane care au nevoie acută de el, dar și la alte categorii de persoane, de exemplu cele care suferă accidente rutiere, femeile gravide are pierd sânge în timpul nașterii, cele care au nevoie de intervenții chirurgicale- sângele fiind esențial în astfel de situații. Iar singurul mod prin care putem avea acest sânge atât de necesar este reprezentat de donatorii onorifici. În ceea ce privește donarea de sânge din România, doar 2% din populație face acest gest, motiv pentru care fac un apel către români: donați sânge pentru semenii dumneavoastră, donați sânge pentru ca medicii din spital să-și poată desfășura activitatea, să poată realiza intervenții chirurgicale complexe”, a declarat ministrul înainte de a intra în centrul mobil de donare.

”Obiectivul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge și, mai ales, de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă în afară de aceea că au ajutat la salvarea a milioane de viei. Este modul nostru unic de a reaminti lumii despre cei care aleg să doneze sânge pentru a ajuta bolnavii să supraviețuiască”, a afirmat dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

 

Dezastrele se pot întâmpla oricând

Anul acesta, campania Organizației Mondiale a Sănătății se axează pe donarea de sânge în situații de urgență, când omul impresionat se întreabă cum poate ajuta. Drept urmare, sloganul ales al campaniei este: Don’t wait until disaster strikes – What can you do? Give blood. Give now. Give often. ”Dezastrele se pot întâmpla oricând și atunci viața a milioane de persoane depinde de existența stocului de sânge din depozitele Centrelor de Tranfuzie Sanguină. Este vital ca acest stoc de sâng să fie acoperitor înainte de a apărea o situația de urgență, iar acest lucru se poate întâmpla cu implicarea fiecăruia dintre noi, donând cu regularitate sânge”, a atras atenția Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

 

Strategie pentru centrele de transfuzii

În ceea ce privește activitatea centrelor de transfuzii, ministrul Florian Bodog a anunțat o strategie pentru reorganizarea acestora. ”Voi începe prin organizarea a 4 puncte de testare a sângelui, din punct de vedere al siguranței, cu cele mai moderne metode care se aplică la nivel european. Aceste puncte vor fi la București, Timișoara, Iași și Cluj”, a dezvăluit ministrul Sănătății.