Ziua Mondială a Creierului

Pe 22 iulie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Creierului, motiv pentru care Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) a organizat workshop-ul “CREIERUL – Știință, comunicare și afaceri sociale”, sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie (EFNA).

 

Ziua Mondială a Creierului din 2017 este dedicată prevenirii și tratamentului accidentului vascular cerebral. „Accidentul vascular cerebral este o afecțiune a creierului: Preveniți-l și tratați-l!” este motto-ul campaniei din acest an. Federația Mondială a Neurologiei (WFN) și Organizația Mondială AVC (WSO), au luat măsuri și cresc gradul de conștientizare în ceea ce privește prevenirea și tratamentul accidentului vascular cerebral. La nivel mondial, una din șase persoane va suferi un AVC la un moment dat în timpul vieții.

Evenimentul, dedicat liderilor asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei (AVC, scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, distonie, miastenia gravis, distrofie etc.), s-a axat pe înțelegerea felului în care creierul este afectat în diferitele boli neurologice și stadiul actual al cercetării. Participanții au putut afla în ce măsură aceste afecțiuni sunt invalidante și au învățat care sunt drepturile persoanelor cu dizabilități și, totodată, cum să comunice eficient în cadrul actualului sistem de sănătate. Sesiunea și-a propus îmbunătățirea informării reprezentanților asociațiilor prin acumularea terminologiei științifice și prin obținerea de recomandări pentru surse și canale de urmărit pentru noi ipoteze, cercetare, studii clinice și concluzii.