Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenția autorităților, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor ( 28 iulie), asupra nevoii de a se implica activ în acţiuni care să aibă drept scop final combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sloganul campaniei- “Vrem o viaţă fără hepatită”- este inspirat din mesajul Alianţei Mondiale pentru Hepatită “No Hep”.

,,Accesul la investigaţii este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane. În acest context, necesitatea unui Program Naţional pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susţine încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecţioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecţiei şi pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienţi. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigaţii şi monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienţi fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar şi pentru pacienţii asiguraţi. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulţi pacienţi accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieţii pacienţilor este deja grav afectată”, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este prilejul prin care APAH-RO atrage atenţia factorilor decizionali asupra condiţiei pacientului hepatic din România, în context european şi mondial.

Principalele solicitări ale Asociației sunt:

  • Elaborarea unei Strategii Naţionale dedicată Hepatitelor şi a unui Program Naţional dedicat hepatitelor virale.
  • Extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatita C către toţi pacienţii, dar în special pentru cei aflaţi în stadii foarte avansate şi cu fibroza 2 şi 3.
  • Accesul la analize compensate integral pentru pacienţii cu hepatită cronică virală şi accesul la analize şi terapii pentru pacienţii amintiţi, dar neasiguraţi.
  • Posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie.