Ziua Mondială a Rinichiului: obezitatea și bolile renale

Ziua Mondială a Rinichiului, marcată în acest an pe 9 martie, este dedicată relației dintre bolile renale și obezitate. Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate în sine, un factor de risc, precum și o provocare pentru evoluția și managementul oricăreia dintre bolile cronice la care se asociază.

Prevalența sa se află în continuă creștere, estimându-se că în 2030 va ajunge la 20-30% din totalul populației adulte. Gravitatea fenomenului rezidă din multitudinea de afecțiuni infirmizante la apariția cărora poate contribui.

Obezitatea poate determina boală cronică de rinichi prin afectare renală directă (glomeruloscleroză focala și segmentară) sau, indirect, prin favorizarea apariției hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat. De asemenea, o serie de alte afecțiuni asociate obezității (guta, dislipidemia, ateroscleroza, boala coronariană ischemică etc) au impact negativ asupra funcției renale.

 

Factori de risc

Pentru a preveni apariția obezității și riscurile care decurg din această patologie, este necesară buna cunoaștere a factorilor săi de risc, mai ales a celor modificabili: regimul dietetic, activitatea fizică, stresul, factorii socio-economici și psiho-sociali. Colaborarea între specialitățile medicale este esențială în activitatea de prevenție; este necesară implicarea medicului de familie pentru diagnosticul precoce și monitorizarea atentă a cazurilor depistate, precum și pentru alegerea momentului oportun de îndrumare a pacientului către specialitățile implicate (diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, nefrologie etc).

”Nu trebuie neglijat rolul educației nutriționale în activitatea de prevenție, începând din școli și continuând cu programe specializate, de reechilibrare metabolică, accesibile populației”, arage atenția prof. univ. dr. Ionel Alexandru Checheriță, Șef Clinică Nefrologie și Dializă, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, președintele Comisiei de Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

 

Profilaxie și tratament

Ziua Mondială a Rinichiului, sărbătorită anual începând cu 2006, este menită a atrage atenția comunității internaționale asupra importanței rinichiului în menținerea stării de sănătate, implicit asupra necesității profilaxiei și tratamentului bolilor renale.

Boala cronică de rinichi (BCR) reprezintă cea mai importantă patologie renală, având drept cauze principale diabetul zaharat și bolile cardiovasculare. Este caracterizată prin pierderea progresivă şi ireversibilă a funcției rinichilor, evoluând cu numeroase complicații care afectează întreg organismul şi care duc la invaliditate şi mortalitate crescute. BCR este o problemă de sănătate mondială, afectând în prezent circa 10% din populație, cu o incidență în continuă creștere.