Aproape 90% dintre intervențiile cardiovasculare pentru copii se realizează în țară

Există un procent de 10% din ce înseamnă malformaţii cardiace şi un procent mare de alte afecţiuni pentru care singura soluţie este să plece în afara ţării. Din punct de vedere statistic, Casa Națională de Asigurări de Sănătate spune că aproximativ 700 de români (…) au primit un formular E 112, pentru a pleca în afara ţării, pentru că afecţiunea de care suferă nu poate să fie tratată aici”, a declarat Adelina Toncean, fondatoarea Asociaţiei Blondie.

Mai mult, „acum s-a construit o școală de chirurgie cardiovasculară, pentru că e nevoie de o școală, nu doar de chirurgi care vin câteodată aici să opereze. În afară de clinica bine cunoscută de la Târgu Mureș, acum avem capabilități în București, la Spitalul Marie Curie, la Timișoara,  de asemenea, la Cluj și la Iași. Și, cel mai important, cel puțin aici, la București, este această echipă formidabilă condusă de domnul doctor Cîrstoveanu, pe partea de terapie intensivă și, pe partea de chirurgie, de doctorul Tammam și colegii săi mai tineri”, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă care a marcat realizarea a 200 de zboruri medicale de către Asociația Blondie.

„Direcţia de Sănătate Publică a eliberat autorizaţia sanitară de funcţionare pentru noul corp de clădire de la „Marie Curie”. Aşa că, din punctul nostru de vedere, la solicitarea spitalului (…) pot începe procedurile ca să relocheze, conform noii structuri aprobate, secţiile. Lucrul acesta va îmbunătăţi implicit şi activitatea în zona chirurgiei cardio-vasculare pediatrice”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Achiriloaie, a declarat că, în prezent, în grija statului există aproximativ 39.000 de copii, dintre care aproximativ 3.500 au dizabilităţi severe, de care se ocupă DGASPC şi Ministerul Sănătăţii: „ „Ei, până la urmă, sunt segmentul cel mai vulnerabil. Sunt copii care nu au pe nimeni, care au fost abandonaţi şi care au ajuns să depindă de noi: de stat şi de cei care formăm această societate”.

Peste 700 de copii cu afecţiuni medicale grave, care nu au putut fi trataţi în România, au fost transportaţi la clinici din afara ţării de către Asociaţia Blondie. Printre cei peste 700 de pacienţi se numără copii cu malformaţii cardiace complexe, afecţiuni neurologice, digestive, pulmonare, oncologice, boli rare sau transplant de organe. Asociaţia a marcat realizarea a 200 de zboruri medicale, în cei patru ani de existenţă.