Boala parodontală – tratamentul poate fi realizat la orice vârstă

Dr. Oana Laslău- boala paradontală

Boala parodontală, sau parodontoza, așa cum i se spune în popor, este frecvent întâlnită, afectează țesuturile de susținere a dintelui și poate duce, în timp, la pierderea lor.

Cauza principală a bolii parodontale este factorul microbian, adică placa bacteriană și tartrul, mai ales cel subgingival, care nu se vede atât de ușor. Însă cercetări recente au stabilit că un alt motiv important al apariției bolii parodontale este ocluzia  mușcătura) defectuoasă a acestor pacienți. Aceasta face ca unii dinți să fie prea mult solicitați în timpul anumitor mișcări ale maxilarelor și ca țesuturile care mențin dintele în os să se îmbolnăvească, iar dintele să devină mobil. Cei mai mulți dintre pacienții care se prezintă cu probleme parodontale sunt speriați, au dinții înghesuiți și probleme de ocluzie (mușcătură). În aceste situații, primul medic care ar trebui contactat este medicul parodontolog. După realizarea unei evaluări complete parodontale și a unui detartraj minuțios, este indicat un consult la medicul ortodont, care poate îndrepta dinții și poate echilibra ocluzia.

”Din experiența mea, din păcate, mulți pacienți și chiar și mulți medici se tem că tratamentul ortodontic poate înrăutăți boala parodontală. Dar acest lucru nu este adevărat! În cele mai multe dintre cazuri, tratamentul ortodontic ajută la stagnarea, în timp, a bolii parodontale, chiar și atunci când pacienții au o vârstă avansată. Am tratat astfel de pacienți cu vârste de 50-70 de ani, la care prognosticul era destul de rezervat, chiar și ei erau sceptici cu privire la acest tratament. Au purtat aparate fixe, lipite pe dinți și au simțit cum se pot curăța mai ușor pe dinți și cum mobilitatea dinților se diminuează. În plus, odată cu echilibrarea ocluziei, rezultatul se menține în timp, iar gingia are un aspect mai sănătos. În ziua de astăzi, tratamentul ortodontic poate fi realizat cu succes la orice vârstă. Prin intermediul aparatelor fixe, medicul ortodont aplică forțe ușoare asupra dinților, astfel că aceștia se deplasează și, în mișcarea lor, antrenează creșterea unui os nou în jurul dinților. Este o mișcare blândă, care ajută osul din jurul dinților să se regenereze. Iar beneficiul major al tratamentului ortodontic este păstrarea mai mult timp a dinților pe arcadele dentare”, explică dr. Oana Lasălu, specialist Ortodonție & Ortopedie Dentofacială, Doctor în Științe Medicale, Ortogether.