Cancer al sângelui: risc mai mare dacă aveți rude cu această boală

Dacă o rudă apropiată a avut o formă de cancer al sângelui, și dumneavoastră sunteți la risc de a dezvolta boala, arată un nou studiu.

Cercetătorii au analizat datele medicale a 16 milioane de suedezi, din care 153.000 fuseseră diagnosticați cu un cancer al sângelui, iar alți 391.000 erau rude de gradul întâi (părinți, frați sau copii) ale acestora.

Pacienții cu istoric familial au reprezentat 4,1% din toate cazurile diagnosticate de cancer- o rată mai mare decât în cazul cancerelor sistemului nervos, rinichilor sau pancreasului, dar mai mică decât în cazul cancerelor de sân, de colon sau de prostată (a căror incidență variază între 8% și 15%).

Cel mai mare risc familial de cancer la sânge s-a înregistrat în cazul anumitor limfoame Hodgkin, limfoame limfoplasmatice și limfoame cu celule mantă. Un risc familial semnificativ crescut a fost depistat și în cazul policitemiei vera (tip rar de cancer al sângelui cu dezvoltare lentă, în care măduva osoasă produce prea multe globule roşii), mielodisplaziei și trombocitemiei esențiale.

”Informațiile ne ajută să înțelegem mai bine cauzele (și posibila predispoziție moștenită) ale cancerelor sângelui și să identificăm/caracterizăm factorii de risc genetici ai acestor cancere. Sperăm că se vor putea realiza, pe baza acestor informații, ghiduri clinice privind testarea genetică și screeningul. În mod cert există indivizi, precum cei cu o rudă diagnosticată la o vârstă relativ mică sau cu mai mult de o rudă afectată de un cancer al sângelui, pentru care consilierea, testarea genetică și supravegherea sunt esențiale”, explică dr. Amit Sud, cercetător în genetică și epidemiologie la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, autor al studiului publicat pe 8 august în publicația de specialitate Blood.