Cancerul de sân, cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer în 2020

Cancerul de sân a depășit cancerul pulmonar ca fiind cel mai frecvent diagnosticat cancer din lume.
În 2020, s-au estimat 19,3 milioane de cazuri noi de cancer și aproape 10 milioane de decese cauzate de cancer în întreaga lume, potrivit raportului Global Cancer Statistics 2020 al Societății Americane de Cancer (ACS) și al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului. În general, 1 din 5 persoane suferă de cancer în timpul vieții; 1 din 8 bărbați și 1 din 11 femei mor din cauza bolii.
Cancerul de sân feminin a fost cel mai frecvent diagnosticat cancer anul trecut, cu aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi (11,7%), urmat de cancerul de plămâni (11,4%), de colon (10%), de prostată (7,3%) și de stomac (5,6%), conform studiului.
Raport publicat de Ziua Mondială a Cancerului
Cancerul de sân, cel mai frecvent diagnosticat în 2020. Raportul – publicat pe 4 februarie în CA:Jurnalul Cancerului pentru Clinici – a analizat 10 tipuri majore de cancer, ce reprezintă mai mult de 60% din noile diagnostice și mai mult de 70% din decesele provocate de cancer. Acesta a constatat că afecțiunile maligne ale sânului sunt în creștere în țările în care ratele au fost istoric scăzute.
„Schimbările dramatice în stilul de viață și mediul construit au avut un impact asupra prevalenței factorilor de risc pentru cancerul de sân, cum ar fi excesul de greutate corporală, inactivitatea fizică, consumul de alcool, amânarea fertilității, mai puține nașteri și mai puține alăptări”, au spus raportului.
Acești factori, împreună cu schimbările pe măsură ce țările trec prin perioade de tranziție socială și economică, au redus decalajele internaționale în ratele de cancer, au spus cercetătorii.
Ratele de deces prin cancer de sân în țările în tranziție au fost mai mari decât în țările dezvoltate (15, respectiv 12,8 la 100.000), în ciuda ratelor de incidență substanțial mai mici (29,7 și, respectiv, 55,9 la 100.000), se arată în raport. Rezultatele slabe din aceste țări se datorează în mare măsură diagnosticului și tratamentului ulterior, au spus autorii.
„Eforturile de promovare a detectării precoce, urmate de un tratament adecvat și în timp util, sunt necesare urgent prin implementarea unor orientări bazate pe dovezi și stratificate de resurse”, a declarat autorul principal al raportului, Hyuna Sung, cercetător principal al ACS.
Cancerul pulmonar a rămas principala cauză de deces prin cancer în 2020, cu aproximativ 1,8 milioane de decese (18%), urmate de cancerele de colon (9,4%), ficat (8,3%), stomac (7,7%) și sân (6,9%).
În timp ce ratele de deces prin cancer pulmonar sunt de până la patru ori mai mari în țările dezvoltate decât în cele aflate în tranzițue, acest model se poate schimba, deoarece 80% dintre fumători se află în țările cu venituri mici și medii, potrivit studiului.
Potrivit raportului, aproximativ două treimi din decesele provocate de cancer pulmonar la nivel mondial sunt atribuite fumatului. Acesta a prognozat 28,4 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial în 2040 – în creștere cu 47% față de 2020.
Dacă nu sunt controlate, creșterea ratelor de cancer din țările în tranziție le-ar putea copleși sistemele de îngrijire a sănătății, au avertizat cercetătorii.