Deficit de factor VII: clasificarea severității

deficit de factor VII- grade de severitate

Nivelul deficitului de factor VII de coagulare poate fi determinat cu ajutorul unui test specific.

Un nivel normal de factor VII este cuprins între 50% și 200%. În general, persoanele cu un deficit mai accentuat tind să resimtă mai multe simptome (și mai puternic), deși nu există o corelație exactă între cele două, așa cum este în cazul hemofiliei congenitale (deficitul de factor VIII sau IX).

Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază a propus o clasificare a severității deficitului de factor VII congenital în funcție de simptome.

  • deficitul ușor (sub 20%)- pacienții sunt, în general, asimptomatici (nu prezintă simptome), dar pot avea probleme cu sângerările în timpul unei traume, intervenții chirurgicale ori sarcină/naștere
  • deficit moderat (10- 20%) – pacienții pot avea sângerări ușoare spontane sau sângerări declanșate de traume, intervenții chirurgicale ori sarcină/naștere
  • deficit sever (sub 10%) – pacienții pot avea sângerări spontane (fără motiv), severe și chiar amenințătoare de viață.

Uneori, deficitul de factor VII de coagulare apare ca o consecință a altor afecțiuni medicale, printre care și cele ale ficatului. De asemenea, poate apărea în urma unor boli caracterizate printr-o absorbție scăzută a unor vitamine, precum vitamina K, dar și la cei care iau anumite anticoagulante.