Dermatita atopică- de la diagnostic la tratament și calitatea vieții

Dermatita atopică este o boală inflamatorie sistemică, cronică, ce apare într- un anumit context genetic și poate să evolueze uneori pe tot parcursul vieții. Boala debutează în cele mai multe cazuri în copilărie – 20%- 30% din copii au dermatită atopică. Cele mai multe dintre aceste cazuri apar sub vârsta de 5 ani, iar o parte persistă și în adolescență, și la vârsta adultă.  

Boala se diagnostichează destul de dificil, deoarece se manifestă polimorf atât de la individ la individ, cât și de la o vârstă la alta.

”Într-un fel avem dermatita atopică a sugarului, a copilului mic, care afectează zonele convexe ale feței, ale membrelor. Altfel apare la copilul mare și la adolescent, când boala se mută exact invers, în zonele de pliu, iar la adult leziunile persistă, dar sunt mai puțin inflamate și apar sub forma unor plăci de piele îngroșată. Simptomul principal prezent la toate vârstele este pruritul (mâncărimea), ceea ce îl aduce pe pacient la medic. La copil, scărpinatul poate fi atât de intens încât provoacă apariția unor răni pe suprafața pielii,  care devin o poartă de intrare pentru diferite virusuri, bacterii sau ciuperci, ducând la apariția unor boli virale (bube- dulci, supra- infecții cu virus herpetic, etc)”, a explicat dr. Carmen Curea, medic dermatolog, în cadrul webinarului ”Spune DA – cunoașterea și înțelegerea dermatitei atopice”.

La adolescenți și adulți aspectul leziunilor clinice se modifică, dar persistă pruritul, care se asociază și cu durere cutanată. Acestea duc la tulburări de somn care au efect negativ asupra vieții personale, sociale, profesionale, etc.

Dermatita atopică reprezintă o suferință pentru întreaga familie, a atras atenția și dr. Irina Antonescu, medic pediatru, președintele Asociației pentru Dermatită Atopică (ADA).

”Persoana cu dermatită atopică se scarpină extrem de violent noaptea, când pruritul este mai accentuat, ceea ce duce la întreruperea somnului. Efectele asupra copiilor mici sunt mult mai puternice, deoarece primii 3 ani de viață sunt extrem de importanți atât din punctul de vedere al dezvoltării întregului organism, cât, în special, din punctul de vedere al dezvoltării sistemului nervos. Privarea de somn a unui sugar are un impact deosebit, inclusiv în dezvoltarea lui ulterioară ca adult. Iar lângă un copil care nu doarme este un adult care nu doarme și care a doua zi nu va fi performant. În consecință, va fi afectată calitatea vieții întregii familii”, a explicat medicul pediatru.

Prima prezentare, la medicul de familie, pediatru sau la dermatolog

În prezent, România se confruntă cu o subdiagnosticare a bolii. Medicul dermatolog trebuie să chestioneze pacientul în legătură cu toate criteriile de diagnostic al bolii. De asemenea, medicii pot calcula gradul de severitate a bolii cu ajutorul unui algoritm ce ține cont de suprafața de piele afectată, cât de intens e pruritul, cât de mult este afectat somnul, etc. Mai există și scorurile de calitate a vieții, care țin cont în principal de percepția pacienților, de cât de mult le este afectată calitatea vieții.

Pentru diagnostic, copiii trebuie să ajungă, în primul rând, la medicul de familie sau la medicul pediatru. ”De multe ori, copiii ajung la medic nu pentru că au dermatită atopică, ci pentru că nu dorm noaptea, se scarpină, sunt agitați. Din păcate, de multe ori, primul medic la care ajung este alergologul, ceea ce nu este corect. Părinții trebuie să înțeleagă că, atunci când pielea celui mic devine foarte aspră, trebuie să ajungă cu el la medicul de familie sau medicul pediatru și, mai departe, la medicul dermatolog. Dacă părinții sunt atenți la primul semn și iau măsurile corespunzătoare, pot să limiteze evoluția dermatitei atopice”, a afirmat dr. Antonescu.

O altă problemă semnalată în cadrul webinarului este că, de multe ori, pacienții consideră că pielea aspră este o alergie și, din proprie inițiativă, încep să-și excludă diferite grupe alimentare din alimentația lor sau a celor mici, lucru care este extrem de grav. ”Prima pornire a părintelui și a alergologului este să considere dermatita atopică drept o alergie la detergenți, la produse cosmetice sau și, mai rău, la alimente. Și atunci copilul este supus, incorect, unui regim privativ de nutrienți. Un copil trebuie să mănânce carne, lapte, brânză, ouă, fructe și legume”, a atras atenția dr. Curea.

”În spatele fiecărei grupe alimentare sunt anumiți nutrienți. Excluzând o grupă alimentară, privăm un copil în dezvoltare de acei nutrienți și încep să apară carențe. Și atunci este extrem de important să se cunoască această boală și să știm cui ne adresăm”, a completat și președintele ADA.

Opțiuni terapeutice de ultimă generație

În prezent, pacienții români au acces la tratamente care nu doar vindecă leziunile de la nivelul pielii, ci elimină și pruritul (cel mai invalidant simptom în dermatita atopică).

Pentru formele foarte ușoară de boală sunt recomandate tratamentele locale. Ulterior se asociază fototerapie (tratament cu lumina ultra-violetă UVA-UVB). Pentru cazurile moderat-severe de boală, cu prurit accentuat, sunt tratamente foarte eficiente, gratuite pentru pacient, recomandate doar de către medicul dermatolog.

”Aceste medicamente, însă, vor acționa atâta vreme cât sunt administrate. Din fericire, sunt ușor de administrat, ceea ce crește aderența la tratament și, implicit, efectele acestuia asupra calității vieții”, a concluzionat dr. Carmen Curea.

Și pacienții pediatrici, de la vârste foarte mici, au acces la terapii pentru formele medii și severe de boală.  ”Prima linie este medicul de familie, iar în cazul copiilor foarte mici – medicul pediatru. Există tratament și pentru vârste foarte mici, cu condiția ca pacientul să ajungă la medicul dermatolog. Aici este și scopul asociației noastre – de a conștientiza, de a educa pacientul asupra pașilor pe care trebuie să-i urmeze în tratamentul dermatitei atopice. Este o boală care nu se vindecă, dar poate intra în remisiune, permițând o viață normală, dacă se respectă tratamentul”, a mai spus și dr. Antonescu.

Webinarul face parte din campania ”Spune DA”, dedicată educării și informării pentru o mai bună înțelegere și pentru controlul eficient al dermatitei atopice, inițiată de Sanofi, având ca parteneri Societatea Română de Dermatologie, Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Asociația pentru Dermatita Atopică (ADA) și Școala Pacienților.

Webinarul poate fi vizualizat AICI.