Ghid de prevenție a cancerului colorectal

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au lansat „Cancerul Colorectal. Ghid de prevenție”, adresat pacienților deja diagnosticați și familiilor lor, dar și tuturor persoanelor care vor să afle mai multe despre această afecțiune.

În România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaților și 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor.

Peste 13.500 de români sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, iar boala provoacă 7.000 de decese pe an în țara noastră.

Lansat din dorinta de a crește accesul la informație al populației la informație verificată și sintetizată, ghidul a fost realizat de echipa COPAC cu ajutorul medicilor implicați în proiect. Una dintre concluziile discuțiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de oameni din ultimii doi ani a scos la iveală faptul că oamenii au un nivel scăzut de educație medicală și nu sunt obișnuiți să se testeze preventiv, când nu au niciun semn de boala. Din acest motiv, COPAC, ca organizație ce reprezintă pacienții cu boli cronice, și- a propus să contribuie la informarea și educarea populației din România, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ în această direcție.

Ghidul are 16 pagini, a fost tipărit în 5000 de exemplare, o parte au fost deja difuzate în cadrul evenimentelor de informare și testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davilași în cabinetele medicilor de familie din program sau în cadrul evenimentelor viitoare ale COPAC. De asemenea, ghidul poate fi consultat pe pagina COPAC- AICI.

Informațiile cuprinse în ghid sunt structurate astfel: Ce este cancerul colorectal, Frecvența cancerului colorectal, Cauzele apariției, Semne și simptome, Cum se pune diagnosticul, Stadiile cancerului colorectal, Screeningul, Cum se tratează cancerul colorectal și Viața pacientului după vindecare.

Ghidul este realizat și lansat în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II – Bucuresti-Ilfov”  POCU/757/4/9/136824.