Instrument integrat de diagnosticare precoce a melanomului
Un nou instrument de diagnosticare a melanomului în stadiu cât mai incipient va fi realizat prin intermediul iToBoS – proiect finanțat prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene.
Sistemul creat va procesa caracteristicile fiecărui pacient pentru a permite o diagnosticare personalizată și timpurie a melanomului. Proiectul a început la 1 aprilie 2021, având o durată de 48 de luni și un buget total de 12 milioane de euro.
Cancerul de piele este cea mai frecventă afecțiune malignă, iar incidența sa a crescut în ultimul deceniu. În cadrul categoriei generale a cancerelor cutanate, melanomul constituie principala cauză de deces, afectând persoane de toate varstele. Conform celor mai recente statistici Globocan, melanomul cutanat este în prezent al șaptelea cel mai frecvent tip de cancer în Europa, cu peste 150.000 de cazuri noi diagnosticate în 2020.
Din fericire, melanomul poate fi vindecat dacă este tratat într-un stadiu incipient. Supraviețuirea depinde de anumiți factori de risc, cel mai important fiind și grosimea tumorii primare (sau Breslow). Astfel, melanoamele cu valori mici ale indicatorului Breslow au, în general, o prognoză mai bună decât cele cu grosimi mari, descoperite tardiv. Mai mult de 90% dintre pacienții cu melanom sunt încă în viață după 5 ani, dacă sunt tratați la timp. În cazul răspândirii la distanță a celulelor canceroase în organism (melanom metastatic), proporția pacienților în viață după 5 ani poate fi de 23% sau mai mică. Din aceste motive, diagnosticarea rapidă a melanomului este esențială, permițând efectuarea exciziei chirurgicale și, eventual, a tratamentelor adjuvante înainte de apariția metastazelor loco-regionale sau a celor la distanță de tumora primară.
Scopul proiectului iToBoS este de a construi un sistem de evaluare si diagnosticare timpurie a cancerelor de piele. Astfel, iToBoS va dezvolta și valida un nou dispozitiv de scanare a intregului corp, numit Whole Body Scanner. Prin fotografie de performanță, imaginile fiecărei leziuni pigmentate sau nepigmentate vor fi colectate și analizate. Proiectul va antrena și un sistem de inteligență artificială (AI) capabil să integreze informații din diferite surse, de la imagini dermoscopice la informațiile din fișa medical și până la date genetice. Instrumentul AI va permite profesioniștilor din domeniul sănătății să realizeze un diagnostic complet al cancerului de piele, adaptat pacientului, vizand îmbunătățirea ratelor de detectare a melanomului și un diagnostic personalizat. Acest nou sistem de diagnosticare va utiliza cele mai recente progrese în domeniul inteligenței artificiale pentru a facilita utilizarea datelor deja obținute cu tehnologiile disponibile în prezent (imagini dermoscopice), alături de datele obținute cu ajutorul noului hardware propus de iToBoS. În plus, algoritmii de bază vor integra toate informațiile disponibile despre pacient, de exemplu istoricul medical, testele genetice, localizarea nevilor, vârsta și sexul cu scopul de a oferi o evaluare integrată a riscului fiecărei leziuni, luând în considerare caracteristicile fiecărui pacient. Cu ajutorul explorărilor sistematice ale fiecărui pacient, sistemul va putea, de asemenea, să determine în mod robust modificările care au loc în alunite sau alte leziuni, respectiv evolutia, o caracteristică considerată ca fiind una dintre cele mai informative în detectarea melanomului. Această abordare integrată va permite medicilor să diagnosticheze melanomul și alte cancere de piele mai devreme și cu o acuratețe mai mare, sporind astfel rapiditatea în luarea deciziilor clinice personalizate și în eficacitatea tratamentelor.
Consorțiul, format din 19 organizații, este condus de Universitatea din Girona (Spania) si reunește cinci instituții de cercetare de vârf, patru companii, sase IMM-uri, trei spitale și o organizație pentru pacienti (Universitatea din Girona – Spania, Optotune Switzerland AG- Elveția, IBM Israel-Science and technology Ltd- Israel, Robert Bosch España Fábrica Madrid SA -Spania, Barco NV –Belgia, Universitatea Tehnică Națională din Atena- NTUA -Grecia, Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover-Germania, Fundació Clinic per a la Recerca Biomédica-Spania, Ricoh Spain IT Services SLU -Spania, Trilateral Research Limited -Irlanda, Universita degli Studi di Trieste -Italia, Coronis Computing SL -Spania, Torus Actions (FR), V7 LTD -Regatul Unit, ISAHIT -Franța, Universitatea Queensland -Australia, Szamitastechnikai es Automatizalasi Kutatointezet- Ungaria, Fraunhofer Gesellschaft zur Foerderung der Angewandten Forschung E. V.-Germania și Melanoma Patient Network Europe -Suedia).
Mai multe detalii despre proiect găsiți AICI.