Mamografia și vaccinul împotriva COVID-19 – recomandări de screening
Mamografia ar trebui programată înainte de efectuarea vaccinului împotriva COVID-19 sau la 4 – 6 săptămâni după imunizare.
Societatea pentru Imagistica Sânului (Society for Breast Imaging – SBI) din SUA recomandă femeilor să își programeze mamografia anuală înainte de a primi vaccinul împotriva COVID-19 sau să amâne screeningul cu 4-6 săptămâni după administrarea vaccinului.
Recomandarea vine după raportarea crescândă a unui efect secundar după administrarea vaccinului COVID-19: ganglioni limfatici umflați, cu apariție anormală în axilă, pe aceeași parte cu locul în care au fost administrate vaccinurile împotriva COVID-19.
Umflarea ganglionilor limfatici sub braț, cunoscută și sub numele de adenopatie axilară, nu esteun efect secundar neobișnuit al vaccinării. A mai fost ratportată (rar) în urma vaccinărilor pentru tuberculoză, virusul herpes papiloma (HPV) și chiar gripă.
Adenopatiile axiale sunt temporare și sunt, de fapt, un semn bun în ceea ce privește imunitatea. În stimularea sistemului imunitar, vaccinurile vor provoca uneori ganglionii limfatici, deoarece sunt o parte critică a acestui. Dar pot complica citirea unei mamografii, sau, mai rău, ridică suspiciunea unui cancer care, de fapt, nu există, avertizează experții SBI.
Societatea americană afirmă clar că vaccinul împotriva COVID-19, în sine, nu crește riscul de cancer, iar noile recomandări sunt mai mult pentru precauție, nu ca să alarmeze lumea medicală și pacienții.
”Mamografia este o investigație cu un rol important în diagnosticul unui cancer de sân, însă la fel de importante sunt contextul, anamneza și medicul specialist, care poate indica momentul când trebuie făcută această investigație. Referitor la rezultatele acestui studiu, amânarea cu câteva săptămâni a mamografiei nu reprezintă o problemă, însă femeile trebuie ca, la cel mai mic semn, să se adreseze medicului. Asta nu înseamnă că trebuie să devină anxioase și să se auto-examineze, însă este indicat să își informeze medicul referitor la o infectare anterioară cu SARS-CoV-2 și la efectuarea vaccinului împotriva COVID-19”, a explicat dr. Călin Boeru, medic primar de obstetrică-ginecologie, director medical al Spitalului de Obstetrică- Ginecologie Ploiești.
Ghidul SBI mai arată că femeile care aleg să nu-și amâne mamografiile de screening și ale căror imagini arată această anomalie pot fi apelate înapoi în termen de 4 până la 12 săptămâni pentru screeningul cu ultrasunete. Această urmărire este pur și simplu pentru a se asigura că ganglionii limfatici au revenit la dimensiunea și aspectul normal.