Mit versus realitate: factorii de risc pentru cancerul pulmonar

mit versus realitate cancerul pulmonar

Mit versus realitate. Fumatul de trabuc, de țigări mentolate, poluarea? Vedeți ce factori cresc riscul de cancer pulmonar.

Mit: Este prea târziu dacă fumați de mulți ani

Realitate: Renunțarea la fumat are beneficii aproape imediate. Circulația se va îmbunătăți și plămânii vor funcționa mai bine. Riscul de cancer pulmonar va începe să scadă în timp. La zece ani după ce ați renunțat la acest obicei, riscul de a muri din cauza bolii scade cu 50% comparativ cu persoanele care fumează în continuare.

Mit: țigările cu puțin gudron sau „ușoare” sunt mai sigure decât cele obișnuite

Realitate: Sunt la fel de riscante. Și feriți-vă de mentol: unele cercetări sugerează că țigările cu mentol pot fi mai periculoase și este mai greu de renunțat la ele. Senzația lor de răcire îi determină pe unii oameni să inspire mai profund.

Mit: Este OK să fumezi ”iarbă”

Realitate: Fumatul de marijuana vă poate crește riscul de cancer pulmonar. Unele cercetări arată că persoanele care fumează și marijuana și țigări ar putea fi și mai predispuse la cancer pulmonar.

Mit: suplimentele cu antioxidanți vă protejează

Realitate: Când cercetătorii au testat aceste produse, au descoperit în mod neașteptat un risc mai mare de cancer pulmonar în rândul fumătorilor care au luat beta-caroten. Discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră. Este bine să obțineți antioxidanți din fructe și legume.

Mit: Pipa și trabucurile nu sunt o problemă

Realitate: La fel ca țigările, acestea cresc riscul de cancer al gurii, gâtului, esofagului și plămânilor. Fumatul de trabuc, în special, crește riscul de boli de inimă și boli pulmonare.

Mit: Fumatul este singurul factor de risc

Realitate: este cel mai mare, dar există și alții. A doua cauză a cancerului pulmonar este un gaz radioactiv inodor numit radon. Degajat de rocă și sol, se poate infiltra în case și alte clădiri. Puteți testa casa sau biroul pentru aceasta. Cereți informații suplimentare de la persoanele avizate.

Mit: Pudra de talc este o cauză a cancerului pulmonar

Realitate: Cercetările nu arată nicio legătură clară între cancerul pulmonar și ingestia accidentală a pudrei de talc. Persoanele care lucrează cu alte substanțe chimice, inclusiv azbest și clorură de vinil, sunt mai susceptibile de a suferi de boală.

Mit: Dacă aveți cancer pulmonar, renunțarea la fumat este inutilă

Realitate: Dacă vă opriți, tratamentul dvs. poate funcționa mai bine și efectele secundare ar putea fi mai ușoare. Și dacă aveți nevoie de operație, foștii fumători tind să se vindece mai bine decât fumătorii. Dacă aveți nevoie de radiații pentru cancerul laringelui, este mai puțin probabil să răgușiți dacă nu fumați. Și, în unele cazuri, renunțarea la fumat face să scadă riscul apariției unui al doilea cancer.

Mit: Exercițiul fizic nu are influență asupra riscului de cancer pulmonar

Realitate: Persoanele care fac activitate fizică regulată ar putea fi mai puțin susceptibile de a face cancer pulmonar, arată studiile. Antrenamentul vă ajută, de asemenea, să vă lucreze mai bine plămânii și să preveniți bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și multe alte afecțiuni grave.

Mit: Poluarea aerului nu este o cauză

Realitate: Tutunul este, de departe, cea mai mare amenințare, dar și poluarea aerului este un factor de risc. Oamenii care locuiesc în zone cu poluare crescută sunt mai predispuși să facă cancer pulmonar decât cei care trăiesc acolo unde aerul este mai curat. Multe orașe americane au redus poluarea aerului în ultimii ani, dar există încă niveluri periculoase în alte părți ale lumii.

Sursa- AICI.