Sănătatea inimii: femeile și stresul locului de muncă

Sănătatea inimii: pierderea locului de muncă sau reducerea drastică a salariului poate crește riscul de infarct miocardic, accident vascular- cerebral, insuficiență cardiacă sau chiar deces.

Un nou studiu privind factorii care afectează sănătatea inimii arată că persoanele care s-au confruntat cu diferențe mari în venituri de-a lungul anilor sunt mult mai predispuse la apariția bolilor cardiovasculare sau a decesului prematur.

Potrivit studiului, persoanele cu venituri diferite între anii 1990 și 2005 au fost aproape de două ori mai predispuse la apariția unei boli cardiovasculare și cu 78% mai expuse riscului de deces din orice cauză în următorii zece ani comparativ cu persoanele cu venituri stabile. Mai mult decât atât, persoanele care s-au confruntat cu două sau mai multe scăderi ale veniturilor în aceeași perioadă au fost de 2,5 ori mai expuse riscului de boli cardiovasculare și cu 92% mai predispuse la deces din orice cauză comparativ cu cele care nu s-au confruntat cu scăderi ale veniturilor. Acst studiu a depistat doar o asociere și nu o dovadă că fluctuațile veniturilor ar cauza probleme de sănătate. Totuși, un venit instabil poate afecta sănătatea unei persoane în neumărate feluri, au atras atenția specialiștii. Persoanele supuse stresului se confruntă cu hipertensiune arterială și inflamație, cel mai probabil din cauza nivelului crescut de cortizon, iar abilitatea lor de a proceza glucoza din sânge este și ea îngreunată. Aceste probleme, în contextul unor venituri scăzute, afectează sănătatea, posibil din cauza faptului că aceste persoane nu-și mai iau medicamentele pentru că nu și le permit, ori nu pot merge la medic.

Cercetătorii susțin că persoanele care s-au confruntat cu fluctuații ale salariului sunt, în general, femei cu venituri scăzute, nemăritate și cu un grad scăzut de educație. Cum poate fi combătut stresul generat de diferența de venituri? Prin mișcare – o simplă plimbare zilnică de 15 minute ar putea face minuni pentru sănătate.