Screeningul neonatal- propuneri de încurajare a natalității

În anul 2022, România a pierdut aproximativ 1,1 milioane de locuitori. Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut sporul natural negativ a fost de 139.205 persoane, ceea ce denotă nevoia de măsuri urgente pentru creșterea natalității.
Screeningul neonatal complex decontat de stat poate reprezenta o măsură de stimulare a natalităţii, a afirmat senatorul Nicoleta Pauliuc în cadrul unui workshop organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare România.
”Cred că este un semnal important pe care putem să-l transmitem femeilor din România: faceţi copii. Statul vă susţine, vă garantează dreptul la sănătate şi vouă şi copiilor voştri exact cum scrie în Constituţie. Beneficiile acestor screeninguri neonatale plătite de stat sunt două la număr: pe de o parte, poate dacă introducem pe scară largă aceste programe, reuşim să părăsim acel loc nedorit când vine vorba de mortalitatea infantilă; pe de altă parte, poate fi un element de încurajare a natalităţii dacă oferim programe de screening lărgite pentru toţi nou-născuţii. Aş merge chiar mai departe şi aş spune că toate programele trebuie să fie gratuite, inclusiv investigaţiile de tip testare prenatală”, a declarat președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României.
În prezent, în România, prin Programele Naționale de Sănătate, se efectuează la nou-născuți screeningul pentru trei afecțiuni metabolice și endocrine (hipotiroidism congenital, fenilcetonurie – PKU și fibroză chistică), pentru surditate și pentru depistarea retinopatiei prematurului. Rețeaua Europeană de Boli Rare (EURORDIS) încearcă să uniformizeze screeningul neonatal la nivel european prin includerea unui număr de 20 de boli în panelul de testare, la care pot fi adăugate alte afecțiuni, în funcție de bugetul și de particularitățile fiecărei țări europene.
”Pentru pacienți, cel mai de preț dar este viața. Dar la fel de important este și cum își petrec viața. Din acest punct de vedere, detectarea precoce, tratamentul și îngrijirile adecvate sunt esențiale pentru pacienți, familiile acestora și pentru societate”, a menționat Dorica Dan, președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare din România.
Bazele dezvoltării screeningului neonatal în România au fost puse deja prin proiectul pilot METABOMS, care are ca obiectiv creșterea accesului la servicii de sănătate de tip preventiv și facilitarea accesului echitabil la asistență medicală pentru grupurile vulnerabile, inclusiv populația romă, dar și evaluarea incidenței bolilor înnăscute de metabolism în grupul țintă studiat. Testele efectuate pe perioada de implementare a proiectului (2023-2024) sunt oferite în mod gratuit nou-născuților din grupul țintă al proiectului (județele Cluj, Bihor, Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Satu Mare) și vizează extinderea numărului de tulburări metabolice înnăscute ce se pot depista la naștere și pot influența definitiv evoluția copilului dacă nu se intervine în timp util.
”METABOMS propune un set extins de analize pentru depistarea extrem de rapidă a mai mult de 32 de tulburări metabolice înnăscute din următoarele categorii: tulburări ale amoniacizilor (incidență 14 la 100.000), tulburări ale acizilor organici (incidență 8 la 100.000), tulburări de oxidare a acizilor grași (incidență 6 la 100.000), tulburări ale ciclului ureei (incidență 3 la 100.000)”, a explicat prof. dr. Cristina- Adela Iuga, responsabilă cu implementarea proiectului și director al Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MEDFUTURE.