”Timpul înseamnă viață” pentru persoanele afectate de un AVC

Anual, în România, se înregistrează în jur de 55.000 accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul imediat este extrem de important. Dacă bolnavul primește la timp tratamentul necesar, afectarea cerebrală este redusă și se poate împiedica instalarea sechelelor grave sau chiar decesul persoanei.

”Un minut de AVC înseamnă moartea a 1,9 milioane de neuroni. O oră de AVC declarat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață. După 4 ore și jumătate de la declanșare, efectele unui AVC devin ireversibile. De aceea, este importantă educația pentru a recunoaște semnele unui AVC și a acționa de urgență”, a afirmat Liliana Curea, președintele Asociației de Luptă împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA), cu ocazia lansării campaniei de conștientizare a AVC ”Timpul înseamnă viață”. Asociația a luat naștere la începutul anului 2021 și a fost inclusă recent în Alianța europeană pentru AVC – Safe Stroke.

Accidentul vascular- cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate, pe plan mondial, și principala cauză de dizabilitate. ”Administrația Prezidențială se alătură efortului de conștientizare a importanței prezentării imediate la spital, în cazul producerii unui accident vascular cerebral și susține această campanie. În egală măsură, trebuie să ținem cont că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit, de aceea este important să ne informăm privind factorii de risc, screeningul sau controalele periodice la medicul specialist”, a afirmat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrața Prezidențială.

Apelarea cât mai rapidă a serviciului de urgență 112 și transportarea către o unitate medicală specializată în tratamentul AVC este esențială pentru salvarea și calitatea ulterioară a vieții unei persoane afectate.

Tromboliza intravenoasă înseamnă administrarea, în maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, a unei perfuzii. Tratmentul are rezultate cu atât mai bune cu cât intervalul de timp dintre debutul simptomelor și administrarea medicamentului este mai mic. Efectuarea trombolizei mai târziu de 4,5 ore de la debutul primelor semne de AVC poate duce la apariția complicațiilor și la agravarea stării pacientului.

”Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic”, a explicat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Deși programul de tromboliză a fost extins în aproape toată țara, rămân totuși nevoi neacoperite pentru un management eficient al acestor cazuri. ”Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare și de o strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral. Sunt necesare mai multe unităţi de accidente vasculare cerebrale acute şi personal mai numeros şi instruit”, a afirmat prof. dr. Cristina Tiu, președintele Societății Române de Neurologie.

„Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu existe practic niciun judeţ fără acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea”, a declarat și ministrul sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila.

Cum recunoaștem un AVC

Semnele unui accident vascular cerebral apar brusc și se pot ameliora temporar sau, din contră, se pot agrava. Nu toate persoanele care suferă un accident vascular prezintă aceleași simptome.

Cele mai întâlnite semne ale unui AVC sunt următoarele:

  • Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
  • Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
  • Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;
  • Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
  • Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.

La nivel internațional, pentru recunoașterea rapidă a simptomelor unui AVC, se utilizează scala (testul) FAST:

  • F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?
  • A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
  • S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?
  • T (Time – Timp) – Sună rapid la 112