Ce trebuie să știți despre antidepresive

Medicamentele pot ajuta milioane de persoane care se luptă cu depresia, potrivit FDA. Depresia afectează aproximativ 350 de milioane de persoane la nivel global. Este o afecțiune serioasă și o cauză majoră de dizabilitate.

 

Dar simptomele depresiei pot fi adesea confundate cu alte probleme de sănătate, iar unele persoane se tem să ceară ajutor, avertizează specialiștii. Din fericire, nu este necesară medicație în toate cazurile de despresie. Dar medicamentele folosite pentru tratarea bolii- antidepresivele- pot duce la ameliorarea unor simptome precum: stare depresivă, lipsă de interes pentru  activitățile normale, modificări ale apetitului sau greutății, probleme cu adormitul sau dormit prea mult, lipsă de energie și oboseală, agitație, sentimente de inutilitate sau de vină excesivă, probleme în concentrare sau în luarea deciziilor, gânduri de moarte sau de sinucidere.

 

Diagnosticarea depresiei

Doctorii iau în considerare aceste simptome- inclusiv istoricul medical și comportamental și statusul mental al pacientului- pentru a diagnostica depresia și a exclude alte probleme de sănătate (de exemplu bolile tiroidei sau boala Parkinson). Doctorii ar trebui să evaleze pacienții și pentru tulburări bipolare, care pot provoca schimbări majore de dispoziție. Prescrierea de antidepresive unei persoane cu tulburări bipolare ar putea duce la psihoză, potrivit FDA. În cele mai multe cazuri, tratamentul medicamentos este completat cu ședințe de pshoterapie.

 

Complicații și efecte secundare ale tratamentului

Antidepresivele ajută la tratarea depresiei prin modificarea nivelului neurotrasmițărilor (serotonină, norepinefrină și dopamină) din creier- care permit reglarea dispoziției.

Din păcate, acestea pot cauza complicații, inclusiv malformații congenitale și tensiune arterială crescută. Alte posibile efecte secundare sunt: greață și vomă, diaree, creștere în greutate, probleme cu somnul sau probleme sexuale. Este important ca pacienții să colaboreze cu medicul pentru a-l ajuta pe acesta să găsească tratamentul optim. Dar medicația nu va ameliora simptomele peste noapte. Mulți pacienți resimt efectul după câteva săptămâni de tratament.

 

Avertisment suplimentar

Persoanele care iau antidepresive ar trebui să discute în permanență cu medicul, chiar dacă se simt bine. Întreruperea bruscă a tratamentului ar putea determina revenirea depresiei sau ar putea provoca anxietate ori iritabilitate. FDA a solicitat producătorilor și distribuitorilor de medicamente să aenționeze pe prospectul antidepresivelor asupra riscului mare de gânduri sau comportament sinucigaș care apare la copiii, adolescenții sau adulții de până la 24 de ani în momementul în care încep tratamentul sau când este mărită doza de antidepresive.

Sursa:  https://medlineplus.gov/news/fullstory_166186.html