Opt complicații ale astmului necontrolat

Complicații: simptomele astmului, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot conduce la apariția altor probleme de sănătate.

Deși există tratament pentru astm, în cazul anumitor persoane acesta este dificil de controlat din cauză că ori nu se respectă tratamentul, ori este vorba de un astm sever care necesită medicație specială. Astmul necontrolat poate duce atât la simptome deranjate și atacuri de astm, cât și la un risc crescut de complicații.

Imposibilitatea de a efectua activități zilnice normale

Simptomele astmului (tuse, wheezing și respirație îngreunată) vă pot determina să vă luați concediu medical sau să lipsiți de la școală, pot interfera și cu somnul ori nu vă permit să luați parte la activități sociale și de relaxare, ceea ce, pe termen lung, afectează sănătatea generală și crește riscul de afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Studiile arată că persoanele cu astm slab controlat sunt mult mai predispuse la imposibilitatea de a-și face treaba zilnică decât cei la care tratamentul funcționează corespunzător.

Atacuri severe de astm

Până la 10% dintre persoanele cu astm ar putea suferi, de fapt, de o formă severă a acestuia, care crește riscul de atacuri amenințătoare de viață. Atacurile de astm sever pot fi înfricoșătoare și pot cauza probleme grave de respirație, dificultăți de vorbire, albăstrirea buzelor sau a unghiilor, ori alte simtpome care nu se ameliorează în ciuda medicației de urgență. De multe ori, atacurile de astm sever vă pot trimite direct la Urgență, necesitând chiar internarea în spital. O analiză din 2017 arată că cei cu un istoric de atacuri de astm sever care necesită atenție medicală sunt de două ori mai predispuși la a ajunge la Urgență sau a avea nevoie de spitalizare în viitor față de cei are nu au experimentat vreodată atacuri de astm sever.

Remodelarea căilor respiratorii

Dacă aveți astm, căile respiratorii se inflamează, ceea ce duce la umflarea lor și producerea suplimentară de mucus. Dacă această inflamație nu este tratată efficient, poate conduce la o îngustare permanentă a bronhiilor din plămâni. Această așa- zisă ”remodelare a căilor respiratorii” este ireversibilă și poate afecta felul în care respirați. Unele persoane pot necesita, la un moment dat, un dispozitiv de asistare a respirației. Experții cred că toate persoanele cu astm sunt afectate de un anumit grad de remodelare a căilor respiratorii, însă varianta severă a acestei probleme este rar întâlnită.

Efecte secundare ale anumitor medicamente administrate pe termen lung

Potrivit Asthma Australia, efectele scundare asociate corticoterapiei și tratamentelor bronhodilatatoare sunt rare și, în majoritatea cazurilor, minore. Însă în cazul corticoterapiei orale puteți experimenta efecte secundare precum probleme de somn, hiperactivitate și apetit crescut. Administrarea pe termen lung a acestor terapii orale poate crește riscul de infecții, glicemie mărită și osteoporoză. Vorviți cu medicul dacă experimentați astfel de efecte secundare ale terapiei administrate.

Anxietate și depresie

Ca și alte boli cronice, astmul crește riscul de apariție a anxietății și depresiei. Un studiu din  2017 arată că persoanele cu astm aveau un risc de două ori mai mare de depresie decât cei fără astm. Discutați cu medicul dacă simțiți că se instalează semnele depresiei.

Risc crescut de boală de reflux gastroesofagian

Aproximativ 80% dintre persoanele cu astm au raportat simptome ale bolii de reflux gastroesofagian- iar această afecțiune este și mai frecventă în cazul persoanelor cu astm greu controlat. Cercetările mai arată că boala de reflux gastroesofagian ar putea înrăutăți simptomele astmului și reduce eficiența tratamentului.

Apnee de somn

Riscul de apariție a apneei obstructive de somn, care cauzează sforăit și dificultăți de respirație în timpul somnului, este aproape dublu la persoanele cu astm față de cele fără astm.

Pneumonie și alte infecții respiratorii

Astmul în sine nu crește riscul de pneumonie sau alte tipuri de infecții. Însă studiile arată că persoanele care au folosit costicosteroizi inhalatori puternici în tratamentul astmului au fost de două ori mai predispuși la apariția pneumoniei sau altor infecții ale tractului respirator decât persoanele sănătoase. Acest efect ar putea apărea din cauza inhalatoarelor care nu sunt bine curățate, ori din cauza corticosteroizilor care, în timp ce reduc inflamația, inhibă anumite funcții naturale ale sistemului imun al organismului. Specialiștii recomandă să vă clătiți gura cu apă sau soluții special după fiecare folosire a inhalatorului.

Cum reduceți riscul de complicații

În general, o bună colaborare cu medicul și respectarea indicațiilor acestuia vă poate ajuta în depistrarea tratamentului adecvat pentru controlul astmului și reducerea riscului de complicații.

Dacă observați că simptomele astmului nu se ameliorează în ciuda tratamentului, întrebați medicul dacă este posibil să suferiți de o formă severă a bolii, cum ar fi astmul eozinofilic. În momentul de față, există terapii noi care pot trata acest tip de astm caracterizat de un nivel crescut de leucocite eozinofilice care cauzează inflamația- iar schimbarea tratamentului vă poate ajuta să țineți simtomele sub control și să preveniți complicațiile bolii.