Sănătatea femeii: legătura între anxietate și fracturi

Ca și cum femeile în vârstă n-ar avea destule probleme cu sănătatea oaselor, noi studii sugerează că anxietatea ar putea crește riscul de fracturi. Cercetările, bazate pe o analiză care a implicat aproape 200 de femei aflate la postmenopauză, au continuat studii anterioare care asociau anxietatea cu un risc crescut de boli cardiovasculare și probleme gastrointestinale.

”Descoperirile sunt surprinzătoare, deoarece o astfel de asociere între anxietate și sănătatea oaselor nu a  mai fost raportată anterior. Opinia noastră este că femeile anxioase sunt mult mai predispuse spre obiceiuri nesănătoase, precum fumatul sau alimentația necorespuzătoare. Mai mult decât atât, efectul negativ al hormonului stresului asupra oaselor poate spori riscul de fracturi”, a declarat dr. Antonino Catalano, autorul studiului, expert în medicină internă, metabolismul oaselor și osteoporoză în cadrul departamentului clinic de medicină experimentală al Spitalului Universitar din Messina (Italia). El a adăugat că femeile care se confruntă cu anxietatea au și un nivel scăzut de vitamina D, asociat anterior cu un risc crescut de fracturi.

Cercetătorii au atras atenția că osteoporoza este cea mai des întâlnită boală a oaselor la nivel global. Aproximativ 33% dintre femei și 20% dintre bărbați vor suferi o fractură din cauza osteoporozei la un anumit moment. În plus, 7% din populația lumii suferă de afecțiuni asociate anxietății.

Reducerea riscului

Specialiștii au evidențiat o serie de măsuri pe care le pot lua femeile pentru a reduce cât mai mult riscul de fracturi pe măsură ce îmbătrânesc. Femeile ating vârful masei osoase în jur de 35 de ani. Deci este extrem de important, pentru cele aflate la perimenopauză sau la menopauză, să aibă suficient calciu. Experții recomandă 1.200 mg pe zi, atât din alimentație, cât și din suplimente alimentare.

Foarte importante sunt și magneziul și vitamina D (obținută fie prin expunerea la soare, fie din suplimente), dar și efectuarea de exerciții fizice de întărire a osaturii: mersul pe jos, ridicarea de greutăți etc.

De asemenea, femeile ar trebui să evite fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, excesul de medicamente pentru tiroidă sau alte medicamente, precum steroizi. În ceea ce privește terapia hormonală, specialiștii susțin că, deși nu este un tratament pentru depresie sau anxietate, ”poate fi uneori de ajutor femeilor și poate fi utilizată singură sau în diverse combinații, în funcție de simptomele menopauzei sau de răspunsul favorabil la o rundă de terapie hormonală”.

Sursa: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=212489