Crește incidența bolilor cardiovasculare, bărbații mai afectați decât femeile
Majoritatea persoanelor din Regiunea Europeană a OMS consumă mult prea multă sare, iar mai mult de unul din trei adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani suferă de hipertensiune. Acest lucru este important deoarece consumul ridicat de sare crește tensiunea arterială, care este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Cel mai recent raport al OMS/Europa, „Acțiune privind sarea și hipertensiunea arterială”, solicită o abordare integrată pentru reducerea consumului de sare și îmbunătățirea depistării și controlului hipertensiunii arteriale pentru a proteja sănătatea oamenilor.
Moartea timpurie din cauza bolilor cardiovasculare: statistici alarmante
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza predominantă a dizabilității și a deceselor premature în regiunea europeană, provocând peste 42,5% din totalul deceselor anuale. Aceasta înseamnă 10 000 de decese în fiecare zi. Conform raportulu, bărbații din Regiune au un risc de aproape 2,5 ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât femeile. Există, de asemenea, un decalaj geografic – probabilitatea de a muri tânăr (30-69 de ani) din cauza unei boli cardiovasculare este de aproape cinci ori mai mare în Europa de Est și Asia Centrală decât în Europa de Vest. „Bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială pot fi în mare măsură prevenite – și pot fi controlate”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. „Patru milioane, o cifră uluitoare, este numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare în fiecare an – în principal la bărbați, în special în partea de est a regiunii noastre OMS. Acestea sunt faptele, dar este un lucru pe care îl putem schimba. Știm ce funcționează, dar, de fiecare dată, nu reușim să punem în aplicare abordări bazate pe dovezi, ceea ce duce la niveluri inacceptabil de ridicate de decese evitabile. Punerea în aplicare a unor politici orientate spre reducerea consumului de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900 000 de vieți din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030.
Consumul ridicat de sare: o amenințare majoră pentru sănătate în regiune
Aproape toate țările din Regiunea Europeană (52 din 53) au un consum zilnic mediu de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS de 5 g (aproximativ o linguriță) pe zi. Consumul excesiv de sare este principalul factor determinant al hipertensiunii arteriale și, ulterior, al deceselor cauzate de infarcturi, accidente vasculare cerebrale și alte boli cardiovasculare. Street food și alimentele procesate sunt adesea principalii vinovați. Reglementarea cantității de sare din alimentele procesate are potențialul de a avea un impact pozitiv asupra sănătății oamenilor.
Hipertensiunea arterială: un ucigaș tăcut
Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru deces și invaliditate în regiunea europeană, cauzând aproape un sfert din decese și 13% din invaliditate. De obicei, nu prezintă simptome, iar dacă rămâne necontrolată poate avea consecințe potențial devastatoare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Regiunea europeană are cea mai mare prevalență a tensiunii arteriale din lume.
O abordare integrată: reducerea aportului de sare și controlul hipertensiunii arteriale
Raportul promovează o abordare integrată pentru reducerea consumului de sare și un mai bun control al nivelului de hipertensiune arterială. Aceste măsuri pot salva mii de vieți în fiecare zi în întreaga Regiune Europeană. Factorii de decizie pot lua măsuri mai ferme pentru a sparge aceste bariere și pentru a aduce o sănătate mai bună pentru oameni:
- Introducerea de politici obligatorii de reducere a consumului de sare. Sunt necesare măsuri la nivelul populației pentru a reduce aportul de sare spre nivelul maxim recomandat. Acestea includ stabilirea unor limite obligatorii privind cantitatea de sare din alimentele consumate în mod obișnuit, inclusiv alimentele fabricate și alimentele servite în magazinele alimentare și în cantine; etichete obligatorii pe partea din față a ambalajelor pentru a sprijini consumatorii să facă alegeri informate și mai sănătoase; și campanii de sensibilizare a publicului pentru a sprijini schimbarea comportamentului în vederea reducerii consumului de sare în rândul populației.
- Rezistența la opoziției industriei. Reducerea sării la nivelul populației evidențiază interesele fundamentale opuse ale sănătății publice și ale industriei alimentare. Din punctul de vedere al industriei alimentare, alimentele bogate în sare tind să aducă cel mai mare profit. Dar adevărul este că aceste alimente pun în pericol sănătatea clienților. Reducerea sării la nivel de populație prin reformularea obligatorie produce rezultate rapide, este fezabilă, economisește costuri și, în cele din urmă, salvează vieți.
- Tratarea eficientă a hipertensiunea arterială. Hipertensiunea ar trebui să fie diagnosticată și gestionată cu ajutorul unor protocoale de tratament standardizate și a unei îngrijiri bazate pe echipă în cadrul asistenței medicale primare. Îmbunătățirea accesului la medicamente și dispozitive medicale esențiale pentru cei diagnosticați cu hipertensiune arterială este crucială.
- Îmbunătățirea recomandărilor. Dovezile arată că este mai probabil ca recomandările simplificate, ușor de utilizat și relevante pentru situațiile clinice locale să fie puse în aplicare.
- Îmbunătățirea cunoștințelor pacienților. Dovezile spun că îmbunătățirea cunoștințelor pacienților despre hipertensiune, complicațiile acesteia și eficacitatea tratamentului îmbunătățește aderența la medicația pentru tratarea hipertensiunii.
- Adoptarea unei abordări centrată pe pacient. Stabilirea priorităților în ceea ce contează pentru pacient poate, de asemenea, să îmbunătățească aderența.
- Punerea în aplicare a unei politici care să țină cont de gen. Aceasta poate contribui la abordarea inegalităților în ceea ce privește depistarea și controlul hipertensiunii.
- Consolidarea rezistenței lanțului de aprovizionare. Consolidarea rezilienței lanțului de aprovizionare împotriva situațiilor de urgență asigură un tratament neîntrerupt.