Dermatologie, pediatrie și endocrinologie – medicii dau consultații gratuite pe litoral

Pentru cel de -al treilea an consecutiv, medici din mai multe specialități se vor afla în 5 stațiuni de pe litoral, pentru a acorda consultații medicale și sfaturi turiștilor în cadrul campaniei ”Asumă-ți să fii sănătos!”.
În acest an, pe lângă deja obișnuitele consultații de dermatologie și endocrinologie, vor fi acordate și consultații de pediatrie. ”În cadrul campanieie au loc acțiuni de prevenție primară și secundară. Prevenția primară se adresează oamenilor sănătoși, care vin la un control de rutină și primesc sfaturi pentru a elimina factorii de risc care pot să ducă la diferite patologii. Prevenția secundară înseamnă să descoperi la timp o anumită patologie și să intervii pentru a nu se ajunge la complicații și intervenții chirurgicale. Pediatria va participa la acțiune cu zece rezidenți și doi specialiști”, a explicat prof. dr. Viorel Jinga, rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” (UMFCD).
În cadrul consultațiilor de endocrinologie, turiștii își vor putea evalua riscul de osteoporoză și de sindrom metabolic. ”Am ales aceste două afecțiuni pentru că sunt două capitole de patologie cronică în care elementele de prevenție și depistare precoce fac diferența. Este foarte important ca în osteoporoză să decelezi pacienții care au factori de risc de a se fractura și atunci să începi intervenția pentru a preveni apariția primei facturi sau prevenție secundară – în cazul în care au deja o fractură osteoporotică și vrei să previi apariția unei a doua facturi, deoarece tot ceea ce înseamnă calitatea vieții, asocierea de comorbidități și costuri asociate fracturilor osteoporotice nu sunt deloc de neglijat. Sindromul metabolic reprezintă o constelație de factori de risc cardiovasculari și când spun acest lucru mă refer la obezitate, hipertensiune arterială, modificări ale homeostatului glicemic până la diabet zaharat tip 2. Toate aceste elemente puse cap la cap alături de un profil lipidic alterat – respectiv de tip aterogen – sunt factori de risc cardiovasculari”, a afirmat și prof. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMF “Carol Davila” din București și membru în Consiliul de conducere al Societății Române de Endocrinologie (SRE).
Potrivit acesteia, obezitatea, care este factor de risc pentru sindromul metabolic și pentru diabetul zaharat de tip 2, înregistrează cote de-a dreptul alarmante. ”Cifrele publicate recent, în Atlasul Mondial de Obezitate din anul 2022 și 2023 arată că la nivel mondial avem peste 700 de milioane de oameni pe obezitate, iar pentru anul 2030 se estimează că numărul acestora va ajunge la un miliard. În România procentul pacienților cu obezitate va crește foarte mult în perioada următoare. Pentru perioada 2030-2035 se estimează niște procente alarmante de peste 30%, dar poate cea mai îngrijorătoare este creșterea incidenței obezității la copii. În ultimii 2 ani se schimbă paradigma în ceea ce privește abordarea obezității. Comisia Europeană a recunoscut-o ca o boală cronică netransmisibilă, ceea ce presupune necesitatea intervenției la nivel național prin programe active de screening, prevenție, diagnostic, evaluare a comorbidităților și de tratament adecvat și susținere pentru acești pacienți”, a mai spus endocrinologul.
Prevenția începe din viața intrauterină
18% din populația României este formată din copii, iar România este pe primul loc în ceea ce privește obezitatea la această categorie. ” Partea genetică cuprinde un procent extrem de redus spre deosebire de obezitatea dobândită prin grave erori nutriționale. În cadrul campaniei vom evalua starea de nutriție a copiilor. Scopul nostru este de a vedea cât mai mulți copii de diferite vârste, de a stabili parametrii lor de nutriție, de a realiza câteva date referitoare la modul în care sunt alimentați. Vom pregăti și flyere în care vom recomanda elemente de bază nutriționale legate de stilul de viață, care se reflectă asupra copilului, pentru că trebuie să recunoaștem că acești trei ani de pandemie au determinat o creștere alarmantă a numărului de copii supraponderali, a copiilor care au dobândit obezitate sau care au tulburări scheletale impresionante la pubertate”, a atras atenția prof. dr. Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie.
Părinții ai căror copii se confruntă cu probleme de nutriție se pot adresa specialiștilor în endocrinopediatrie. ”Copiii au nevoie de evaluări periodice ale nevoilor lor nutriționale”, a mai spus prof. dr. Doina Pleșca.
Programul consultațiilor
Pe parcursul celor șase zile ale Campaniei – Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2023, toți cei care doresc să beneficieze gratuit de consultații dermatologice și endocrinologice vor putea merge la cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spațioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afișate bannere ale campaniei) în stațiunile Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp. Consultațiile se vor face în perioada 14-19 august în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 19 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.
Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:
- Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun
- Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia
- Plaja Phoenicia Blue View – Olimp
- Containere Smurd-ISU- plajă Costinești
- Containere Smurd-ISU- plajă Saturn
”Chiar dacă ne bucurăm în fiecare vară de beneficiile pe care ni le oferă litoralul românesc, din perspectiva medicului dermatolog le transmit tuturor, indiferent de vârsta pe care o au, că este imperios să nu lase soarele să le întunece viitorul. Este important ca expunerea la soare să nu se facă necontrolat, deoarece riscul de apariție a unor probleme grave, inclusiv oncologice, este foarte mare. Studii recente arată că o singură arsură avută până la 18 ani crește cu 18% riscul de a face un cancer de piele. Se estimează că, în 2023, 8.000 de persoane vor muri de melanom- mai mult bărbați decât femei. În momentul în care un melanom este diagnosticat în fază incipientă există șanse mari de vindecare”, a afirmat dr. Alin Nicolescu, președintele Comisiei de dermatovenerologie din Ministerul Sănătății și secretar general al Societății Române de Dermatologie (SRD).
”Noi îi sfătuim pe cei care au mai multe de 50 de nevi să își facă o hartă dermatoscopică o dată la șase luni. În ultimii ani s-au dezvoltat terapii foarte performante pentru melanom, mai ales pentru cel metastatic. Sunt terapii imunologice, biologice care se fac acum, nu numai cele citostatice care se făceau acum 20-40 de ani. Sunt și mai puțin agresive și cu efecte secundare mai mici”, a explicat și acad. Călin Giurcăneanu, președinte SRD.
Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul primei ediții a campaniei de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2021- a fost 2.066, din care 913 consultații de dermatologie pentru screening melanom, 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză.
Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul ediției 2022 a fost 4.374 din care 2.014 – consultații de dermatologie pentru screening melanom, 1.525 de consultații pentru screening sindrom metabolic și 835 pentru screening osteoporoză.