O persoană din trei este afectată de afecțiuni neurologice, principala cauză de îmbolnăvire și invaliditate la nivel mondial

Afecțiunile neurologice reprezintă în prezent principala cauză a problemelor de sănătate și a dizabilităților la nivel mondial. Numărul total de dizabilități, boli și decese premature (cunoscute sub numele de ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate, DALY) cauzate de afecțiunile neurologice a crescut cu 18% din 1990. Potrivit celui mai amplu studiu în acest domeniu, publicat de The Lancet Neurology, peste 3 miliarde de persoane din întreaga lume trăiau în 2021 cu o afecțiune neurologică.  

Peste 80% din decesele și pierderile de sănătate cauzate de afecțiuni neurologice au loc în țările cu venituri mici și mijlocii, iar accesul la tratament variază foarte mult: în țările cu venituri ridicate există de până la 70 de ori mai mulți specialiști în domeniul neurologic la 100.000 de persoane decât în țările cu venituri mici și mijlocii.

Primele zece afecțiuni neurologice care au contribuit la pierderea sănătății în 2021 au fost accidentul vascular cerebral, encefalopatia neonatală (leziuni cerebrale), migrena, demența, neuropatia diabetică (leziuni nervoase), meningita, epilepsia, complicațiile neurologice de la nașterea prematură, tulburarea de spectru autist și cancerele sistemului nervos. În general, afecțiunile neurologice cauzează mai multe dizabilități și pierderi de sănătate la bărbați în comparație cu femeile, dar există unele afecțiuni, cum ar fi migrena sau demența, în care femeile sunt afectate în mod disproporționat.

Din 1990, numărul absolut de persoane care trăiesc sau mor din cauza afecțiunilor neurologice a crescut, în timp ce ratele DALY standardizate pe vârstă au scăzut. Acest lucru înseamnă că creșterile în cifre absolute sunt determinate în principal de schimbările demografice și de faptul că oamenii trăiesc mai mult.

Neuropatia diabetică a fost afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere. Numărul persoanelor cu neuropatie diabetică a crescut de peste trei ori la nivel mondial din 1990, ajungând la 206 milioane de cazuri în 2021. Această creștere este în concordanță cu creșterea la nivel mondial a diabetului. Alte afecțiuni, cum ar fi complicațiile neurologice din COVID-19 (de exemplu, afectarea cognitivă și sindromul Guillain-Barré) nu existau anterior, iar acum reprezintă peste 23 de milioane de cazuri.

În același timp, povara neurologică și pierderile de sănătate cauzate de alte afecțiuni au scăzut cu 25% sau mai mult din 1990, ca urmare a îmbunătățirii prevenției (inclusiv a vaccinurilor), a îngrijirii și a cercetării: tetanos, rabie, meningită, defecte ale tubului neural, accident vascular cerebral, neurocisticeroză (infecție parazitară care afectează sistemul nervos central), encefalită (inflamație a creierului) și encefalopatie neonatală (leziuni cerebrale). Studiul a examinat, de asemenea, 20 de factori de risc modificabili pentru afecțiuni neurologice care pot fi prevenite, cum ar fi accidentul vascular cerebral, demența și dizabilitatea intelectuală idiopatică.

Eliminarea principalilor factori de risc – cel mai important, tensiunea arterială sistolică ridicată și poluarea aerului din mediul ambiant și din gospodării – ar putea preveni până la 84% din DALY-urile cauzate de accidentele vasculare cerebrale. În mod similar, prevenirea expunerii la plumb ar putea reduce povara dizabilității intelectuale idiopatice cu 63,1%, iar reducerea nivelurilor ridicate de glucoză plasmatică la jeun ar putea reduce povara demenței cu 14,6%. Fumatul a contribuit în mod semnificativ la riscul de accident vascular cerebral, demență și scleroză multiplă.

sursa

foto