PET CT gratuit la Spitalul Militar: pregătirea pentru investigație

Reprezentanții Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” au anunțat că, începând cu data de 14 martie 2018, investigaţiile imagistice PET CT se efectuează gratuit pentru toţi pacienţii asiguraţi în sistemul naţional al asigurărilor de sănătate, conform deciziei emise de comisia de experţi a CNAS.

Pentru programări în cadrul Centrului integrat de medicină nucleară puteţi suna la numărul de telefon 021.319.30.79. În ziua investigației, trebuie să vă prezentați cu 30-45 minute înainte de ora stabilită cu următoarele documente:

  • Cartea de identitate, buletinul sau pașaportul (certificatul de naștere în cazul copiilor sub 14 ani);
  • Dosarul medical incluzând toate documentele referitoare la examinarea PET-CT, plus biletele de extemare din spital, protocoale operatorii, scrisori medicale, rezultatul (inclusiv CD/film) al altor examinări imagistice – radiografii, CT, RMN, PET – CT;
  • Copie a Deciziei CNAS cu privire la decontarea investigației în sistemul de asigurări de sănătate (în cazul în care investigația este decontată decizia trebuie să aiba bifată mențiunea aprobat), însoțită de cardul sau adeverința de asigurat/coasigurat/ talonul de pensie.

Ce aveți voie să faceți înainte

Cu 24 de ore înainte de scanare este indicat să consumați alimente cu un conținut scăzut de carbohidrați (se va întrerupe consumul de dulciuri, pâine, paste făinoase, mazăre, fasole, sucuri, alcool etc.). Este indicat să consumați cel puțin 2 litri de apă plată.

În ultimele 6 ore dinaintea examinării nu aveți voie să mâncați nimic și nici să consumați lichide precum cafea, ceai, alte băuturi dulci sau carbogazoase, etc.  Este indicat consumul de apă plată.

În cazul în care examinarea este programată după-amiaza, puteți lua un mic dejun cu 6 ore înainte de ora prezentării pentru scanare (este indicat consumul de legume, carne și lactate).

Tratamentele medicamentoase trebuie administrate, fiind interzisă însă administrarea, cu minimum 6 ore înainte de scanare, de perfuzii cu glucoză sau de medicamente care conțin zahăr (de ex. siropul de tuse).

În cazul pacienților diabetici este necesară administrarea insulinei/medicației  antidiabetice orale cu minimum 4 ore înainte de scanare. La pacienții diabetici, glicemia trebuie menținută sub 150 mg/dl. Dacă glicemia dumneavoastră nu este sub această limită, trebuie să vă consultați cu medicul pentru schimbarea schemei de tratament.

Sunt interzise activitățile fizice și sportive cu cel puțin 24 ore înainte de examinare.

Investigația PET-CT durează, în medie, 2 – 3 ore (din momentul prezentării până când veți putea părăsi laboratorul. Rezultatul examinării, însoțit de CD, va fi disponibil în scris în 24-48 de ore de la efectuarea scanării.

Momentul investigației

Examinarea PET-CT se poate face:

  • la minimum 2-3 luni după radioterapie;
  • la minimum 2-3 săptămani după chimioterapie;
  • la minimum 6 săptămâni după o intervenție chirurgicală.

Interdicții

Examinarea PET-CT nu va fi efectuată pacientelor care sunt însărcinate. Accesul gravidelor și al copiilor mici (sub 7 ani) în Laboratorul de Medicină Nucleară este interzis. Dacă există suspiciunea stării de graviditate, pacienta este obligată să informeze personalul medical la sosirea în departamentul PET-CT.