”România are sânge de rocker”. O singură donare salvează trei vieți

În prezent, 1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie de sânge, iar multe intervenții chirurgicale sunt amânate din cauza deficitului de sânge.
România se plasează astfel pe ultimele locuri în Europa la numărul donatorilor de sânge: doar 1.7% dintre români donează, în comparație cu 10% – danezi, 9% – britanici și 8% – olandezi. În primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează în mod normal.
În acest sens, orice campanie de sensibilizare a cetățenilor este mai mult decât binevenită. „Astăzi lansăm campania <România are sânge de rocker>, deoarece ne dorim ca apelul nostrum privind nevoia de sânge să ajungă la fanii muzicii rock. Speranța mea este că acești fani, – așa cum ascultă rock în mod repetat pentru că le place – să vină în mod constant să doneze sânge, pentru că avem nevoie îndeosebi donatori constanți. Necesarul ar fi cam de 300 – 400 de unități de sânge /zi. Acum, avem în jur de 200 unități/zi. Urgențele sunt asigurate întotdeauna, însă se întâmplă ca pe grupele negative operațiile să fie amânate. Se știe că o persoană care donează sânge în mod constant salvează trei vieți, pentru că dintr-o pungă de sânge se obțin trei componente – concentrat eritrocitar, concentrat trombocitar și plasmă. Cele trei componente pot să plece la trei pacienți”, a declarat dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.
Campania inițiată de „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, matinalul de la ROCK FM, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Donorium „România are sânge de rocker”, prin care își propune să crească numărul donatorilor de sânge. Timp de o lună, 5 dintre cele mai cunoscute formații rock din România – Vița de Vie, COMA, Byron, Trooper și Nightlosers – vor cânta cover-uri rock după cele mai cunoscute șlagăre românești. ”Donând sânge, orice rocker poate transforma o melodie clasică în versiunea ei rock și poate transfera oricărui român din mândria de a fi rocker. Cred că acesta e doar primul pas către solidaritate, responsabilitate și empatie. Și sunt convins că, pe termen lung, România are sânge de rocker”, a afirmat Răzvan Exarhu.
Pentru a deveni donator de sânge, orice persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 Kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni (hipertensiune, boli cardiovasculare, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine).