Scleroza multiplă nu trebuie să fie dizabilitantă – care sunt nevoile?

Un pacient cu scleroză multiplă bine tratat poate desfășura o activitate absolut normală, a afirmat prof. dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România.

Scleroza multiplă nu trebuie văzută întotdeauna ca o boală dizabilitantă, însă, pentru ca pacientul să aibă o calitate bună a vieții, trebuie îndeplinite câteva condiții.

”Pacientul cu scleroză multiplă ar trebui investigat măcar de două ori pe an (analize speciale, RMN, etc). De asemenea, el are nevoie de neuroreabilitare, care nu se aplică frecvent, deoarece nu avem suficiente unități specializate. Deși avem centre de tratament cu expertiză în diagnostic și posibilitatea de a primi terapii adecvate în care pacientul vine periodic și știm în ce situație se află, trebuie să aibă mult mai multe opțiuni la îndemână. Un centru de scleroză multiplă (potrivit modelelor europene) înseamnă personal dedicat și suficient, și nu numai medici, pentru că în scleroza multiplă ai nevoie de asistenți medicali pregătiți pentru a îngriji pacientul”, a atras atenția prof. dr. Cristina Tiu cu ocazia Conferinței regionale est-europene EFNR-WFNR dedicată neuroreabilitării.

Potrivit acesteia, resursa umană este principala cheie în managementul afecțiunilor neurologice. ”Este nevoie de mai mult personal, deoarece un singur medic nu poate vedea și pacientul cu scleroză multiplă venit în ambulator, și urgențele de la camera de gardă, eventual să mai și treacă datele în registru sau să participe la diferite activități academice, educaționale”. În plus, ”medicul și pacientul trebuie să formeze o echipă în care cheia succesului este încrederea reciprocă. O încredere de genul acesta se formează în timp, înseamnă o comportare atentă și empatică din partea medicului, dar și o participare activă și informată din partea pacientului”.