Soluții non- hormonale pentru ameliorarea simptomelor uscăciunii vaginale

1 din 2 femei resimte simptome ale uscăciunii (aridității) vaginale: mâcărimi, iritații, dureri și chiar sângerări în zona vaginală.  Deși uscăciunea vaginală apare la 45% dintre femeile aflate la menopauză, ea afectează și femeile mai tinere. Afecțiunea poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții femeilor, mai ales asupra activității sexuale și a vieții de cuplu.

La vârsta menopauzei, uscăciunea din zona intimă este cauzată de producţia din ce în ce mai scăzută a hormonilor sexuali feminini (printre care, estrogen). În vagin se produce mai puţin lichid vaginal, iar mucoasa vaginala si tegumentul vulvar devin mai subţiri şi mai sensibile. Însă tabloul uscăciunii vaginale este cunoscut şi femeilor mai tinere, de exemplu după operaţiile uterine sau ovariene, în timpul sarcinii şi alăptării, în timpul administrării „pilulei contraceptive” sau pur și simplu din cauza stresului. De asemenea, chimioterapia, radioterapia şi medicamentele administrate pentru tratamentul cancerului pot avea ca efect advers uscăciunea vaginală. Simptomele afecțiunii pot apărea nu numai în timpul actului sexual sau după acesta, ci și în timpul unor activități banale, precum mersul pe jos sau cu bicicleta ori când femeile poartă haine strâmte. Uneori uscăciunea vaginală este percepută ca o senzație pulsatilă sau o presiune în interiorul vaginului.

În ciuda numeroaselor simptome resimțite și a efectelor negative asupra calității vieții, multe femei preferă să sufere în tăcere, considerând subiectul tabu. Un studiu internațional a arătat că mai puțin de 30% dintre femeile care efectuează un control ginecologic raportează simptome de uscăciune vaginală.

”Cu cât este mai agravată situația, cu atât este mai depășită ca tratament, care ar putea funcționa doar pe scurtă durată sau deloc. Este nevoie de o campanie de educare pentru ca femeile să ajungă mai des la ginecolog. Nu vorbim numai de femeile de vârsta a treia, aflate în decada aceea de vârstă în care intră la menopauză, ci și mai înainte. Uscăciunea vaginală, sau atrofia vaginală, nu este neapărat legată de menopauză, poate să apară și la altă vârstă”, a atras atenția dr. Almeria Ionescu, medic primar obstetrică- ginecologie la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Pantelimon”.

 

Vagisan- prima cremă fără hormoni împotriva uscăciunii vaginale

Femeile care se confruntă cu simptome precum senzaţie de uscăciune, prurit, senzaţie de rană/iritaţie, arsuri sau dureri în zona vaginală trebuie să discute deschis cu medicul și să ceară informații despre terapiile existente. Adesea, femeile asociază simptomele cu infecții tabu și încearcă să se auto- trateze, provocând, de cele mai multe ori, înrăutățirea simptomelor.

Pentru femeile aflate la menopauză, tratamentul hormonal rămâne terapia standard. Totuși, specialiștii North American Menopause Society susțin că terapiile non- hormonale, precum lubrifanții și hidratantele vaginale, sunt mai indicate ca terapii de primă linie.

”Tratamentele non- hormonale pentru uscăciunea vaginală sunt indicate și femeilor aflate la premenopauză, dar și celor care sunt sub terapie antiestrogenică pentru cancerul de sân. Pe piață există numeroase produse non- hormonale (majoritatea geluri pe bază de apă) pentru ameliorarea simptomelor uscăciunii vaginale. Însă cele mai noi produse, precum Crema hidratantă Vagisan MoistCream – Cremă hidratantă vaginală (prima cremă fără hormoni împotriva uscăciunii vaginale), au proprietăți hidratante și nutritive pentru mucoasa vaginală și pielea din zona genitală externă”, a declarat dr. Iris M. Schmidts-Winkler (foto), Consultant Medical Ginecologie în cadrul companiei Dr. August Wolff din Bielefeld, Germania.

Crema Vagisan, lansată de curând pe piața românească, poate fi aplicată în interiorul vaginului cu un aplicator și este recomandată pentru folosirea pe termen lung. Dacă este necesar, crema poate fi aplicată și înaintea contactului sexual, inclusiv de către femeile care vor să rămână însărcinate (Vagisan nu afectează motilitatea spermatozoizilor). Crema hidratantă Vagisan MoistCream – Cremă hidratantă vaginală este disponibilă în farmacii și poate fi cumpărată fără prescripție medicală.

Mai multe informații, pe https://www.vagisan.com/ro/.