Vârsta la care debutează schizofrenia influențează prognosticul bolii

Schizofrenia este o boală care poate debuta încă de la vârsta de 15- 16 ani, însă specialiștii spun că, pe lângă predispoziția genetică, este necesar și un factor de mediu, stresul sau consumul de substanțe psihoactive pentru ca boala să se declanșeze. Studiile au demonstrat că există o asociere între consumul de medicamente și apariția anumitor episoade psihotice.

Incidența schizofreniei este de aproximativ 1%, iar debutul apare în jurul vârstei de 15  ani, mai frecvent la băieți decât la fete. Vârsta  mică de debut se corelează și cu un factor de prognostic prost, recuperare foarte proastă și cu simptome reziduale. Cu câ debutează mai tardiv boala, cu atât prognosticul este mai bun. ”La 15- 16 ani un copil/adolescent nu și-a atins dezvoltarea congnitivă maximă, iar debutul bolii blochează, cumva, această dezvoltare.  În schimb, la 27- 28 de ani o persoană este mult mai dezvoltată, mult mai împlinită, nu pierde din etapele esențiale în dezvoltarea ca indvid”, a explicat dr. Paul Sorin Pletea, medic primar psihiatru, șef Secția 14 Psihiatrie în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „”Prof. Dr. Alexandru Obregia” şi coordonator al Programului Național de Sănătate Mintală.

Prevenție

Orice persoană poate suferi, la un anumit moment, o afecțiune psihiatrică mai mult sau mai puțin severă. Pentru a preveni astfel de boli, este nevoie de o educație sanitară generală: așa cum învățăm să ne spălăm pe mâini, să spălăm fructele înainte de a le mânca, să ne spălăm pe dinți, etc, așa trebuie să învățăm să nu ne suprasolicităm fizic și psihic, să dormim cât avem nevoie. Atunci când observăm că este ceva în neregulă, de exemplu nu mai putem dormi bine, avem anumite temeri, anumite frici, nu trebuie să ne fie teamă să mergem la psiholog sau la psihiatru. ”Prima oară se poate merge la psiholog. Foarte multe anxietăți se pot trata prin psihoterapie, nu trebuie neapărat tratament medicamentos. Psihologii clinicieni pot trimite pacientul mai depate la psihiatru, unde se analizează și eventualitatea unui tratament medicamentos”, a mai afirmat specialistul.

Din păcate, vârsta de 15- 16 ani este una dificilă penru copil, iar simptomele unei eventuale schizofrenii pot fi trecute cu vederea.  În astfel de cazuri, este indicat ca persoanele din jur (părinți, profesori) care observă că un comportament bizar se desfășoară pe o perioadă lungă, să ia în calcul evaluarea copilului de un psiholog școlar.

Un alt factor de risc pentru apariția unui episod de boală mintală poate fi și stresul permanent de a luat note mari, de a fi cel mai bun la școală, la care sunt supuși mulți copii în prezent. ”Însă numai în condițiile unei susceptibilități genetice existente”, atrage atenția dr. Sorin Pletea, care concluzionează că, în general, este bine să evităm să ne depășim limitele prea mult.

În ceea ce privește transmiterea genetică a bolii, cu cât sunt mai multe rude (și mai apropiate) afectate în familie, cu atât crește riscul unei persoane de a se confrunta cu schizofrenia.