Videocapsula endoscopică: indicații și afecțiuni depistate

Problemele digestive, ce reprezintă peste 70% din patologia umană, pot fi investigate și diagnosticate eficient cu videocapsula endoscopică.

Videocapsula endoscopică reprezintă o metodă performantă de explorare endoscopică a tubului digestiv, introducerea sa între metodele de diagnostic în patologia digestivă fiind un mare progres al medicinei începutului secolului XXI.

Videocapsula endscopică este o metodă deja consacrată pentru investigarea sângerărilor de cauze neprecizate de la nivelul intestinului subțire, ce permite explorarea în totalitate a intestinului subțire, care nu poate fi investigat complet prin alte metode endoscopice. ”În astfel de cazuri, nu știm de unde vine problema și investigăm și stomacul, și colonul, etc, însă cu ajutorul capsulei putem vedea imediat cu ce ne confruntăm. Cred că viitorul ne va aduce multe surprize plăcute, deoarece prototipurile care vor ieși în curând vor putea preleva și probe, vor putea fi dirijate de afară, vor putea fi urmărite live. Nu mai vorbim de proprietățile camerelor,care devin din ce în ce mai performante”, a declarat dr. în științe medicale Andrei Haidar, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Congresului Clubului Regal al Medicilor.

Cum decurge procedura?

Videocapsula este înghițită de către pacient și, timp de 8-10 ore, transmite circa 4 imagini/secundă, care sunt captate de către un mic dispozitiv atașat cu o centură de corpul pacientului. După tranzitarea tubului digestiv, videocapsula este eliminată pe cale naturală și pacientul se prezintă la medicul gastroenterolog pentru a-i fi îndepărtat dispozitivul de înregistrare. Medicul va conecta acest dispozitiv la un soft computerizat și va vizualiza și interpreta imaginile înregistrate de videocapsulă.

Principalele afecțiuni explorate

  • Sângerări oculte digestive – sângerări a căror cauză nu a putut fi evidențiată prin endoscopie digestivă superioară și colonoscopie
  • Boli inflamatorii intestinale
  • Tumori intestinale benigne și maligne
  • Patologie vasculară

Pregătirea prealabilă

Pentru investigarea intestinului subțire este necesară o pregătire prealabilă cu soluții speciale, care asigură golirea de conținut a acestor segmente de intestin, astfel încât imaginile obținute să aibă o cât mai mare acuratețe. Medicul gastroenterolog vă va explica în detaliu în ce constă pregătirea.