Sucurile dietetice băute în timpul sarcinii provoacă obezitate la copii

Copiii născuți de femei cu diabet gestational care au băut în timpul sarcinii, pe zi,  cel puțin o băutură cu îndulcitori artificali sunt mai predispuși la supraponderabilitate sau obezitate până la vârsta de 7 ani, comparat cu cei născuți de mame cu diabet gestational care au băut apă în loc de sucuri dietetice, arată un studiu realizat de cercetătorii National Institutes of Health (NIH).

Se știe deja că obezitatea în copilărie favorizează creșterea riscului de alte probleme de sănătate în timpul vieții, precum diabet, boli cardiovasculare, accident vascular- cerebral și anumite cancere.

Potrivit autorilor studiului, pe măsură de volumul lichidului amniotic crește, femeia gravidă tinde să consume mai multe lichide. Pentru a evita caloriile în plus, multe gravide înlocuiesc băuturile îndulcite cu zahăr cu cele care conțin îndulcitori artificali. Citând studii anterioare care implicau băuturile îndulcite artificial în creșterea greutății, autorii studiului au încercat să determine dacă acest consum de băuturi dietetice în timpul sarcinii ar putea influența greutatea copilului.

”Cercetările au arătat că sucurile îndulcite artificial nu sunt cu nimic mai bune decât cele cu zahăr în a reduce riscul de obezitate la copil după naștere. Deloc surprinzător, am observat că micuții născuți de mame care au băut apă în loc de sucuri cu zahăr în timpul sarcinii au un risc mult mai mic de a dezvolta obezitate până la vârsta de 7 ani ”, a afirmat dr. Cuilin Zhang, specialist al NIH.

Mai multe informații despre studiu, aici.