3 din 4 persoane au colesterolul mărit, iar 1 din 3 nu știe că suferă de diabet

1258 persoane au beneficiat de controale și analize medicale gratuite în a doua ediție a caravanei „Sănătatea vine la tine”.

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare, diabet și obezitate, a ajuns în în șapte județe, în opt localități care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale, aflate la cel puțin 20 de km de cel mai apropiat spital. Echipa caravanei a făcut trei vizite în fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sânge și, la o săptămână distanță, echipele medicale care au inclus medic diabetolog și medic cardiolog au revenit în localități. Județele și localitățile vizitate sunt Hunedoara: Crișcior, Prahova: Gherghița și Starchiojd, Galați: Ghidigeni, Olt: Sârbii Măgura, Brașov: Holbav, Vaslui: Vinderei, Brăila: Surdila Greci.

Analize efectuate au fost: glicemia (la fața locului și în laborator), hemoglobina glicată (la fața locului și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și risc cardiovascular, test de vedere la distanță cu dispozitivul QuickSee.

Echipa de medici, asistente medicale, elevi ai opt școli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci au oferit și educație medicală despre prevenția în boli cardiovasculare  și controlul diabetului, au explicat și împărțit broșuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, alimentație sănătoasă, dislipidemie, podiatrie și sănătatea ochilor, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Rezultatele caravanei:

 • Din cele 1258 persoane, 72% au fost persoane peste 50 de ani, 69% au fost femei.
 • 75% aveau valori crescute ale LDL-colesterol, ceea ce înseamnă risc crescut pentru boli cardiovasculare (infarct miocardic, AVC etc.)
 • Doar 19% dintre cei cu hipercolesterolemie știau că au colesterolul mare (valoare peste 200). 91% dintre aceștia urmau deja un tratament pentru scăderea nivelului de colesterol.
 • 20% au valori crescute și la LDL-colesterol, și la trigliceride.
 • 57% au risc crescut și foarte înalt de boli cardiovasculare (conform Heart Score).
 • La EKG, 98 persoane au fost depistate cu tulburări de ritm cardiac, 116 au aveau afecțiuni ischemice. 28% dintre pacienți au primit recomandare de consult suplimentar cardiologic.
 • 150 de persoane au declarat la intrarea în spațiul de testări că știu că au diabet și alte 60 persoane au aflat în această caravană că e foarte probabil să aibă diabet (cf. valorilor glicemiilor și glicatelor și evaluării făcute de medicul diabetolog). Ceea ce înseamnă că aproape o persoană din trei cu diabet nu știa că suferă de această afecțiune.
 • 173 persoane au primit recomandare de control suplimentar la diabet.
 • Conform valorilor glicatelor de la toți pacienții, 29.40% persoane au prediabet și 14.05% persoane au diabet. 29 persoane aveau valori ale glicatei peste 9 (adică glicemii în medie peste 210).
 • Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 36% aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică (Testul Michigan)
 • 3 din 4 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (74.73%). Important de remarcat, la intrarea în spațiul de testări, doar 4 persoane au declarat să suferă de obezitate.
 • 71% dintre cei supraponderali sau cu obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.
 • 31% dintre persoanele testate au modificări ale hemogramei care necesită consult de specialitate.
 • 5% dintre participanții la caravană au analize care sugerează probleme de funcționare a rinichilor, jumătate au cel puțin un factor de risc pentru boala cronică de rinichi, iar aproximativ 1 din 5 dintre pacienții cu hipertensiune arterială și diabet zaharat au primit recomandare de investigații suplimentare pentru boala cronică de rinichi. Boala cronică de rinichi este o afecțiune gravă, progresivă și complexă, care la nivel global reprezintă a zecea cauză de mortalitate în 2022. Categoriile de pacienți cu risc crescut pentru boala cronică de rinichi includ: pacienții cu diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.
 • Boala venoasă cronică: Pe 2 din 3 îi dor picioarele, la 45% dintre ei li se umflă picioarele seara, iar 40% au varice. 74% au alte simptome precum amorțeală, furnicături, senzație de greutate, înțepături, neliniște, tremur, cârcei, picioare reci, dureri în talpă.

„. Aceste cifre arată clar că România rurală suferă de boli cronice. Iar unele dintre ele se numesc Subdiagnosticare cronică, Lipsa reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament, Lipsa seriozității cu care luăm tratamentul prescris de medic, Automedicația. Sunt toate semnale de alarmă pentru noi toți: pacienți, medici, autorități. Trebuie să avem grijă de cei în vârstă de la sate, dacă nu din alt motiv, măcar pentru că e posibil ca în câțiva ani să fim noi în locul lor”, a afirmat Cezar Irimia, președintele APCR.

„În urma analizei rezultatelor caravanei din mediul rural, se pot sesiza deficiențe importante privind nivelul de accesibilitate la serviciile medicale, precum și lipsa de informare în ceea ce privește educația medicală. Faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, fiind responsabile de peste 18.6 milioane de decese în fiecare an este deja bine-cunoscut. În România, cele mai recente date arată că aproximativ 60% din decesele totale sunt atribuite bolilor cardiovasculare. Datele statistice obținute la finalul ediției din anul acesta a caravanei pe eșantionul analizat este alarmant, 57% dintre persoane aflându-se fie la risc crescut și foarte crescut de a face boli cardiovasculare în următorii 10 ani. Aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare dacă încercam să comparăm rezultatele primei ediții ce ne arătau că 45% din populația evaluată se regăsea la un risc înalt sau foarte înalt de boală cardiovasculară. Și datele legate de factorii de risc majori ai bolilor cardiovasculare, diabetul și obezitatea, sunt la fel de îngrijorătoare. Avem foarte multe de făcut pentru a reduce aceste procente și este esențial să continuăm demersurile de testare și educare a populației și în alte regiuni ale țării pentru a putea configura o hartă a riscului cardiovascular în Romania. Acest proiect centrat pe pacient și pe nevoile lui subliniază nevoia imediată de soluționare a problemelor legate de accesibilitatea la serviciile medicale, precum și cele ce țin de educația medicală. Este important să dăm viață anilor!”, a atras atenția dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Prodecan la Facultatea de Medicină U. M. F.  „Carol Davila”.

„ Zona de prevenție a bolilor cronice este ținta terapeutică pe care medicii diabetologi încearcă să o atingă, însă accesul persoanelor, în special al celor din zona rurală, la serviciile medicale de specialitate este îngreunat de foarte multe aspecte. Când vorbim despre România secolului XXI, ne este greu să ne imaginăm că o persoană nu a făcut niciodată analize de laborator sau nu a văzut alt medic, în afara medicului de familie”, a subliniat și dr. Anca Roman, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, participantă la caravană.

„Aa depista hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, dislipidemia, diabetul etc. nu înseamnă doar că a crescut numărul de pacienți diagnosticați cu aceste boli, înseamnă, dincolo de cifre, că ai dat șansa la o viață mai lungă și de o mai bună calitate unor oameni care altfel erau sortiți morții premature. Dar nevoile sunt la nivelul întregii țări. Este imperios să ne asigurăm că serviciile de prevenție din noul contract cadru se pot face în mod real și că populația le accesează”, a concluzionat dr. Daciana Toma, vicepreședinta SNMF.