50% dintre pacienții diagnosticați nu supraviețuiesc: cum prevenim melanomul?

Statisticile europene arată că, la un moment dat în timpul vieții, o persoană din 100 va dezvolta un melanom.
Cum prevenim melanomul: Deși în România nu se cunoaște numărul exact al persoanelor afectate, neavând un registru național, se știe cu certitudine cu doar unul din doi români supraviețuiește după o perioadă de 5 ani de la diagosticul de melanom. Problemele cu care se confruntă pacienții români sunt diagnosticarea tardivă, în stadii avansate ale bolii, care apare și din cauza lipsei de informare a persoanelor afectate, dar și obstacolele întâlnite în sistemul sanitar, ce reduc șansele de supraviețuire- au atras atenția participanții la simpozionul ,,Melanomul în actualitate. De la prevenție și diagnosticare precoce la tratamente revoluționare”, organizat de Asociația OncoPacienților Phoenix la Institutul Oncologic București (IOB). În prezent, melanomul este responsabil de 1% din totalul cancerelor cutanate diagnosticate și provoacă majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele.
,,Pacientul român de obicei are o tumoră mai avansată decât un pacient european. S-a prezentat sau a fost diagnosticat mai târziu și asta din start îl plasează într-un stadiu avansat, ce necesită mult mai multe investigații și resurse. Și are șanse incomparabil mai mici de supraviețuire într-un sistem care nu are resurse nemaipomenit de mari”, a declarat conf. dr. Ana-Maria Forsea, medic dermatolog la Clinica de dermatologie oncologică a Spitalului Universitar de Urgență Elias din Capitală.
Verificarea pielii – lunar
Cum prevenim melanomul: Medicii au mai atras atenția că a crescut destul de mult numărul pacienților care ajung la medicul dermatolog în stadii avansate ale bolii, cea mai bună metodă de prevenire a bolii fiind verificarea pielii cel puțin o dată pe lună. Principalii factori de risc pe care trebuie să îi luăm în calcul sunt istoricul familial (prezența unui caz de melanom în familie), expunerea la soare și numărul de alunițe. “Se știe că numărul de alunițe pe care îl avem pe corp este cel mai puternic factor de predicție a riscului nostru de melanom. Dacă avem mai mult de 100 de alunițe, înseamnă că avem un risc de a face un melanom în timpul vieții de aproape 7 ori mai mare decât o persoană care nu are numărul acest de nevi. O treime din melanoame apar pe alunițele preexistente. Peste 65% din cazuri apar, însă, pe pielea aparent normală, lângă alunițe, de aceea trebuie verificat atent tot corpul”, a mai spus Ana Maria Forsea.
Aparatură modernă la Fundeni
Melanomul apare frecvent la persoanele tinere și, în special, la femeile cu vârsta între 25 și 30 de ani. “În general, melanomul apare la tineri. Avem cel mai mare număr de pacienți care fac tratament la noi în Institut. A crescut incidența, dar din păcate este pentru că pacienții sunt descoperiți foarte târziu – în stadiul 4, avansat”, a declarat dr. Lidia Kajanto, managerul IOB.
Ea a menţionat că două SPECT/CT-uri care au fost montate anul acesta sunt funcţionale. ”Cred că în momentul de faţă sunt cele mai noi echipamente de SPECT/CT, deci se pot face scintigrafiile osoase şi limfoscintigrafiile care sunt specifice pentru pacienţii cu melanom. Limfoscintigrafia este investigaţia care se face pentru a depista ganglionii santinelă – acel ganglion care trebuie scos după ce se face intervenţia pentru melanom”, a mai spus reprezentantul IOB.