Depistarea infecției cu HPV acasă- cum prevenim cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume, respectiv 528.000 de cazuri noi apar în fiecare an.
În România sunt diagnosticate peste 3.300 de cazuri noi în fiecare an și aproape 1.800 de persoane mor anual din cauza acestei boli, în principal din cauza diagnosticării tardive a bolii. Pe piața românească a fost lansat testul Easy HPV Test cu autorecoltare de probe la domiciliu, care poate să identifice prezenţa virusului papiloma uman (HPV) cu o precizie de aproape 100%, înainte ca acesta să provoace orice leziuni, prevenind astfel îmbolnăvirea gravă de cancer cauzată de virus. Testul atrage atenția asupra celor mai periculoase tipuri de HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 și 68.
„Infecţia cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din 10 femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase. Este binevenită orice iniţiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecţiei HPV. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin”, a explicat prof. dr Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de HPV.
Easy HPV Test este rezultatul a 5 ani de cercetare şi dezvoltare, perioadă în care a fost testat într-o serie de studii clinice care au implicat peste 6000 de femei şi aproape 50 de doctori. Potrivit rezultatelor care au fost publicate în International Journal of Cancer, tehnologia poate identifica prezența virusului HPV cu o precizie mai mare decât testul citologic tradițional. Screeningul tradiţional prin examenul citologic Babeș- Papanicolau are sensibilitate mult mai scăzută în a depista leziunile precanceroase de grad înalt şi cancerul de col faţă de screeningul cu ADN HPV.
Cancerul de col uterin afectează în special femeile tinere şi de vârstă medie, apărând cu 15 ani mai devreme decât cancerul de sân. “85 la sută dintre românce au auzit de acest tip de cancer. Din păcate, mai bine de jumătate nu asociază această boală cu infecția cu HPV. Pentru infectare nu este neapărat necesar un act sexual. Este suficient contactul mucoasei vaginale, labiale cu o suprafață infectată. Infecția cu HPV se poate face la orice vârstă. Poți să o iei și la vârsta menopauzei. Riscul persistenței este mult mai mare la o vârstă înaintată. Cancerul de col uterin este singurul cancer despre care știm sigur că este provocat de virus”, a mai spus prof. Radu Vlădăreanu.
Testul poate fi comandat online, contra sumei de 260 de lei (transport inclus până la pacient), dispozitivul de recoltare este livrat prin curier, eșantionul fiind examinat într-un laborator specializat. În final, rezultatul, disponibil în cel mult 28 de zile, poate fi vizualizat într-un cont online exclusiv protejat cu parolă. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog.