Vaccinare: Copiii și adolescenții, risc crescut de îmbolnăvire de gripă

Vaccinare: Gripa este o afecțiune respiratorie severă și un rol important în transmiterea acesteia în familie și comunitate îl au copiii și adolescenții.

„Prevenția prin vaccinare este singura metodă de prevenire specifică gripei. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii –categorii foarte vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – prevenția este foarte importantă deoarece discutăm despre două grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. În cazul acestora, recomandăm insistent vaccinarea și încurajăm părinții să se adreseze medicilor de familie, să ceară informații și să vaccineze antigripal copiii”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Gripa este o boală cu impact puternic și multiplu, resimțit pe mai multe niveluri, iar copiii și adolescenții sunt cu precădere vulnerabili la îmbolnăvirea cu această boală. ”Metodele tradiționale de prevenire sau tratare a bolii- cum ar fi consumul de citrice, respectarea regulilor de igienă, evitarea aglomerațiilor – sunt utile, dar nu sunt suficiente. Vaccinarea antigripală este singura metodă activă eficientă de protejare împotriva virusului gripal. Din fericire, avem în România produse vaccinale tetravalente, așa cum recomandă OMS, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor și adolescenților (vaccin gripal viu atenuat, administrat pe cale nazală și vaccin gripal inactivat, injectabil). Îi îndemn pe părinți să profite de existența acestei game variate de produse, să ceară toate informațiile necesare de la medicul de familie și să își vaccineze copiii”, a declarat dr. Alexis Cochino, președintele Asociației Pro Imunizare.

România- de două ori mai multe cazuri decât anul trecut

Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se schimbă în fiecare an. În ţările Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei. În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe faţă de sezonul precedent .

Fiecare sezon de gripă are propriile particularități, boala afectând diferit adulții și copiii. Adolescenții și copiii reprezintă o categorie de populație extrem de vulnerabilă, din perspectiva îmbolnăvirii cu gripă. De aceea, vaccinarea în cazul acestora a fost ferm recomandată de specialiștii în domeniul sănătății prezenți la întâlnire.