Acord pentru screeningul cancerului de sân: femeile, testate la doi ani

Acord: femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani ar trebui testate gratuit pentru depistarea cancerului de sân la fiecare doi ani.
Acord național: O lună și jumătate de analize, trei cazuri de cancer de sân diagnosticate și două în curs de clarificare după testarea ecografică a 854 de femei din mediul rural- rezultatele campaniei ”Nu am făcut destul” arată că sunt de trei ori mai multe cazuri decât indică statisticile oficiale raportate la 1.000 de femei testate.
Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a treia cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile între 50 și 69 de ani. În fiecare oră, e diagnosticat un caz nou de cancer de sân. Și totuși, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva. România este una din ultimele două țări din Uniunea Europeană rămase fără un program național de screening pentru cancerul de sân. Bulgaria a făcut o încercare în 2009, dar a eșuat. România este însă și azi în stadiul programelor-pilot la nivel județean sau, cel mult, regional. ”Pentru a examina măcar două milioane de femei (cele care au între 50 și 69 de ani), nu doar 1.000, este nevoie de un program național de screening pentru cancerul de sân. Numai printr-un diagnostic pus în stadiu incipient, aceste femei pot fi salvate. Un program național de screening ar însemna o investiție de 29 de milioane de euro din partea statului în fiecare an, arată un studiu detaliat”, a afirmat Cezar Irimia, președinte FABC.
Peste o mie de persoane testate
În cadrul celei de-a șasea ediții a campaniei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în perioada 5 octombrie – 17 noiembrie, 1.070 de oameni din 14 sate (din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor) au beneficiat gratuit de ecografie mamară, de dermatoscopie, de spirometrie, de EKG, de măsurarea tensiunii, a pulsului, a nivelului glicemiei, de calcularea indicelui de masa corporală. Examinările au fost făcute de medici specialiști asistați de studenți voluntari de la facultățile de Medicină din Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea.
Cu ocazia diseminării rezultatelor campaniei, FABC a anunțat și inițierea unui acord pentru dezvoltarea programului național de screening în cancerul mamar. Potrivit acordului ”Nu am făcut destul”, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani ar trebui testate la fiecare doi ani, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat.
„Putem concepe un Master Plan pentru bolnavii de cancer. În 2020 vom face inventarierea aparaturii necesare pentru screening și o campanie de informare”, a declarat dr. Nelu Tătaru, consilier în cadrul Ministerului Sănătății.
”Azi, 37% din buget reprezintă decontarea serviciilor medicale de oncologie. Din păcate, depistăm cazurile de cancer de sân în stadii foarte avansate. Suntem de acord cu un program național de screening. În particular, susținem informarea femeilor (prin rețeaua medicină primară)”, a afirmat și conf. dr. Adela Cojan, președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Rezultatele campaniei în 2019
- 1.070 oameni au fost consultați în satele lor – 910 femei și 160 de bărbați. Cea mai în vârstă persoană – un bărbat de 87 de ani.
- Statistic, profilul persoanei care a venit la consult medical este: femeie, 49 de ani, supraponderală.
- Dintre cele 910 femei prezente, 854 au făcut ecografii mamare. 60 au primit recomandare pentru mamografie, doar 47 au și făcut investigația, în regim de urgență și gratuit, în clinici specializate. Celelalte fie au făcut mamografie pe cont propriu, fie nu au dorit, motivând că pleacă în scurt timp la muncă în străinătate sau că nu au timp. Au fost făcute 6 biopsii din care au rezultat 3 leziuni canceroase, o leziune benignă, iar două analize sunt în curs de finalizare. Sprijinul pentru efectuarea biopsiilor a fost oferit și anul acesta de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
- O femeie a suferit deja o intervenție chirurgicală pentru extirparea tumorii.
- 910 femei au fost învățate cum se face autopalparea și au experimentat pe mulaje cum se simte un nodul malign, care trebuie examinat de medic.
- 86% dintre femeile testate nu își făcuseră niciodată control la sâni, 70% nu își făcuseră nici măcar autopalpare.
- 1 din 10 femei are o rudă cu cancer de sân, factor de risc în această situație.