Afecțiuni asociate migrenei cronice: cum le tratăm?

Sunt multe afecțiuni asociate cu migrena, inclusiv depresia, anxietatea, sindromul de intestin iritabil, tulburările de de somn, etc.

Un studiu american din 2017 a arătat că până la 90% dintre persoanele cu migrenă cronică au și o altă boală (comorbiditate), care trebuie tratată separat. Deci, dacă aveți depresie sau anxietate, tratamentul poate ameliora simptomele migrenei- sau agravarea anxietății poate duce la înrăutățirea migrenei.

Dureri cronice

Câteva tipuri de dureri cronice sunt conectate cu migrena, printre ele fiind și fibromialgia, o afecțiune cronică ce se manifestă prin dureri musculare difuze și dureri ale țesutului moale. Asocierea dintre fibromialgie și migrenă apare mult mai des la femei decât la bărbați. Iar persoanele cu fibromialgie au o prevalență crescută a insomniei și sindromului de intestin iritabil, ambele comorbidități ale migrenei, și probleme de stres mental.

Depresie și anxietate

Cercetătorii au descoperit că afecțiunile de sănătate mintală, inclusiv depresia, anxietatea, tulburările bipolare și ideile suicidare, se suprapun frecvent cu migrena. Afecțiunile cu cea mai mare prevalență la persoanele cu migrenă sunt anxietatea și depresia. Tratarea acestora ar putea ameliora severitatea migrenei și ar putea face mai ușor managementul bolii, spun specialiștii Universității Stanford (California).

Sindromul de intestin iritabil

Această afecțiune a tractului digestiv cu simptome precum dureri sau disconfort abdominal, are factori de risc similari cu ai migrenei, ambele tulburări manifestându-se la femei și adulții tineri.

Tulburări de somn

Aceste afecțiuni ale somnului sunt asociate cu migrene mai frecvente și severe. În timp ce insomnia este cea mai des întâlnită afecțiune a somnului asociată migrenei, altele includ sforăitul, apneea obstructivă de somn, sindromul picioarelor neliniștite și problemele de ritm circadian.

Ce puteți face?

Diagnostic: fie că vă confruntați cu anxietatea, depresia, sindrom  de intestine iritabil sau o afecțiune a somnului asociată cu migrena, este important să obțineți un diagnostic concret.

Tratament: unele dintre persoanele cu migrenă pot avea același tratament și pentru comorbiditate (anxietate sau depresie). Altele ar putea avea nevoie de tratament separat pentru fiecare boală. Medicul vă poate prescrie cel mai bun tratament pentru afecțiunile de care suferiți.

Stil de viață: migrenelor nu le place schimbarea. Mâncați la aceleași ore, culcați-vă la aceleași ore, faceți sport cu regularitate, etc. Acestea sunt lucrurile care setează creierul, astfel încât să știe ce urmează.

Program de somn: medicii recomandă să vă culcați și să vă treziți la aceleași ore în fiecare zi. Migrena este extrem de sensibilă la schimbare- vreme, ciclu de somn, boală. Mențineți un stil de viață constant pentru a evita problemele.

Limitați consumul de cofeină, alcool sau medicamente fără prescripție medicală. Toate acestea, alături de alimentele procesate, pot declanșa migrenele la unele persoane.

Bucurați-vă de viață. Cu precauții, dar încercați să vă bucurați de fiecare oră din viață și nu să o trăiți în funcție de durerile provocate de migrene.