Gheorghe Tache: „Ne dorim să crească numărul de donatori!”

Gheorghe Tache: În Romania sunt aproximativ 15.000 de pacienți cărora un transplant le-ar putea salva viața.

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România (ATR), spune că nu este deloc simplu să fii pacient, mai ales pacient beneficiar al unui transplant de organ solid sau care ai nevoie de un organ pentru a trăi.  Pentru a veni în sprijinul acestora, dar și al medicilor și decidenților din sistemul sanitar, ATR a organizat conferința „Transplantul, pacientul pre și post-transplant și viața cotidiană a acestuia”.

Specialiștii au atras atenția că este nevoie de creșterea numărului de donatori, de promovarea unei culturi a donatorului creionată de medicii specialiști din aria de transplant (cultură ce ar trebui susținută în spațiul public și chiar introdusă în școli), de îmbunătățirea legislației și o mai intensă colaborare între asociația de pacienți  și structurile din aria de transplant,  pentru ca împreună să se aducă o contribuție la calitatea vieții pacientului în stare pre și post-transplant.

Codul CUIANT

Președintele ATR a ținut să clarifice și două aspecte discutate frecvent în ultima perioadă în spațiul public. „Este vorba de acel cod CUIANT pe care noi, pacienții cu nevoie de transplant, îl primim în centrele de transplant. El se dă pacientului care are nevoie de transplant și care se înscrie pe lista de așteptare. Este un cod unic de înregistrare de care beneficiază pacientul. Codul trebuie să se regăsescă și pe documentele medicale atunci când mergem la monitorizare. (…) Ce înseamnă să fii înscris pe lista de așteptare? Până când nu se completează tot setul de analize medicale de către medicul care te monitorizează în centrul respectiv și dacă nu se concluzionează foarte clar că ești apt pentru a fi trecut pe lista de așteptare,  nu vei fi înscris!  În momentul în care ești înscris, atunci ți se alocă  acest cod.  (…)  Repet: este un cod care este necesar și pentru medicul specialist pentru că decontarea serviciilor  medicale în planul monitorizării se face în baza acestuia”.

Registrele de donatori

Este vorba, apoi, de cele două registre naționale – registrul donatorilor și registrul național de transplant. ”Sunt 2 registre distincte, foarte importante. Registrul național de transplant se află în custodia Agenției Naționale de Transplant, iar cel al donatorilor se află la sistemul de urgență coordonat de dr. Arafat. Registrul donatorilor este acea evidență a tuturor persoanelor care, în timpul vieții, își exprimă acordul ca să îi fie prelevate organele atunci când se află în moarte cerebrală. Registrul național de transplant este o evidență în care trebuie să fie pacienții care au beneficiat de transplant și pacienții care sunt pe liste de așteprae. (…) Atunci când se spune că în registrul  național de transplant sunt 5000 de pacienți aflați pe liste de așteptare, automat trebuie să  fie 5000 de coduri . Acest lucru reflectă într-adevăr o situație reală, exactă, unde nu mai există niciun fel de dubii”, a mai explicat Gheorghe Tache.