Guta afectează mai mult bărbații: evitați alcoolul și stresul

Guta este o afecțiune care provoacă inflamarea articulațiilor și durere, cauzate de prezența unor depozite de cristale de acid uric la nivelul articulațiilor.

Asociată anterior cu traiul îmbelșugat și consumul excesiv de alimente și vin, guta poate, în realitate, apărea la oricine, indiferent de statutul economic. De obicei, boala afectează mai mult bărbații decât femeile și se asociază deseori cu obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol și diabetul.

Cauze

Guta este cauzată de acumularea de acid uric în articulații, provenit din excesul de acid uric din organism. Nivelul ridicat de acid uric poate fi determinat de mai mulți factori, printre care producerea acestuia în exces de către organism, capacitatea redusă a rinichilor de a elimina suficient acid uric sau consumul de alimente bogate în purine, transformate de organism în acid uric. Alimentele ce reprezintă factori de risc în declanșarea atacurilor de gută sunt: băuturile alcoolice și băuturile dulci bogate în fructoză; anumite tipuri de carne (vânat, rinichi, creier și ficat); fasolea și mazărea uscate; fructele de mare, precum și hamsiile, heringul, sardelele și macroul. Atacurile de gută mai pot fi declanșate de: consumul de alcool; consumul de alimente bogate în proteine; stres emoțional; oboseală (epuizare); boală; intervenții chirurgicale minore.

”Riscul de gută este mai mare pentru bărbați și femei aflate la postmenopauză, și este amplificat de prezența unei boli renale, hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau diabet zaharat și istoric familial de gută. Guta provoacă atacuri bruște cu simptome apărute adesea brusc, fără avertisment, și se pot repeta. Formele severe, cronice de gută severă pot duce la deformarea articulațiilor”, atrage atenția conf. univ. dr. Carolina Negrei, Disciplina de Toxicologie UMF „Carol Davila”, medic primar Medicină internă, medic specialist reumatolog – Clinica Medicum.

Simptome

Acestea pot diferi de la o persoană la alta, dar de obicei includ:

  • Prezența unor formațiuni mari de depuneri de cristale de acid uric sub piele (tofi)
  • Dureri severe, bruște la una sau mai multe articulații, adesea articulația degetului mare
  • Înroșirea pielii până la purpuriu, tegument întins și lucios peste articulație
  • Inflamații articulare
  • Senzația de căldură în zona articulară
  • Frisoane
  • Febră
  • Stare generală alterată.

Unele simptome de gută pot fi similare celor din alte afecțiuni, ceea ce impune stabilirea unui diagnostic medical.

Tratament

Acesta depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului precum și de gravitatea bolii. ”Tratamentul poate consta din modificarea stilului de viață, administrarea de medicamente și, uneori, din intervenții chirurgicale pentru eliminarea cristalelor de acid uric extrem de mari (tofi). Abordarea terapeutică, farmacologică şi non-farmacologică, se va stabili însă ca urmare a unei vizite la medic şi a unei evaluări medicale corespunzătoare”, a mai explicat specialistul.