Teste obligatorii după 40 de ani: BPOC nedepistată duce la moarte prematură

Tușiți des, aveți o senzație de sufocare, obosiți repede și mai sunteți și fumător? Ar trebui să vă testați funcția respiratorie cât mai repede.

Riscul la care vă expuneți neefectuând astfel de teste este ca o boală cronică de plămâni să fie depistată prea târziu, când tratamentul nu o mai poate ține în frâu, iar calitatea vieții ar fi grav afectată. Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC), căci despre ea este vorba, atacă bronhiile și plămânii și afectează capacitatea respiratorie, care se reduce progresiv, iar în lipsa tratamentului, conduce la invaliditate și moarte prematură.

Afecțiunea este, totuși, prevenibilă și poate fi ținută sub control, cu condiția să fie depistată cu ajutorul spirometriei. Societatea Română de Pneumologie așteaptă bucureștenii pe 23 și 24 noiembrie (sâmbătă și duminică), în fața magazinului Unirea (09.00- 17.00, pentru a le efectua spirometrii gratuite. Testul este neinvaziv , durează aproximativ două minute și este important să fie efectuat, deoarece simptomele timpurii ale BPOC sunt ușor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau ale înaintării în vârstă.

BPOC afectează 8.3% din populația României cu vârsta peste 40 de ani, potrivit Studiului de prevalență a BPOC în România 2019, realizat de către Societatea Română de Pneumologie. Prevalența estimată a crescut ușor față de 2012 (8.13% atunci), când a fost derulat precedentul studiu al SRP în acest sens.

„8.3% dintre românii peste 40 de ani suferă de BPOC, care afectează tot mai mulți oameni de la an la an și care e responsabilă de peste 3 milioane de decese la nivel global. Studiul 2019 arată că 89% din populație nu a auzit de această boală, iar 85% dintre fumători nu au auzit nici ei de BPOC, în condițiile în care fumatul este principalul factor de risc pentru afecțiune! Acest aspect este extrem de îngrijorător – ca să poți lupta împotriva unei boli atât de grave trebuie, în primul rând, să o cunoști. BPOC nu are simptome specifice, iar rezultatul este că, în multe cazuri, pacienții ajung să fie diagnosticați destul de târziu”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Simptome BPOC

BPOC este o boală care, în lipsa diagnosticării și instituirii unui tratament care să asigure controlul simptomelor, poate afecta, pe rând toate organele. Pacienții cu BPOC pot prezenta și numeroase alte afecțiuni asociate, precum: boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, osteoporoză sau depresie-anxietate.

Simptomele BPOC includ: tuse cronică, producție cronică de sputa, șuierat, gâfâit, senzație de sufocare, apărută de regulă brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, toleranță la efort din ce în ce mai redusă.

Expunerea la factori poluanți, precum fum de tutun și la alte particulele și gaze toxice, poluante care pot fi inhalate, sunt principalii factori de risc pentru BPOC. Astfel, profilul persoanelor cu risc pentru BPOC este: vârsta de peste 40 ani, fumători, foști fumători, expunere îndelungată la alte tipuri de fum: pulberi, poluare, noxe, manifestări/simptome specifice BPOC: tuse cronică, producţie cronică de spută, tusea matinală a „fumătorului”, senzaţie de lipsă de aer.