Artrita reumatoidă și Lupus: diferențe și asemănări

Artrita reumatoidă (RA) și lupusul sunt două tipuri de boli autoimune (sistemul imunitar al corpului atacă propriul țesut, confundându-l cu un corp străin).
Fiind boli autoimune, RA și lupus au câteva similitudini, dar diferă, de asemenea, în multe aspecte. În timp ce RA atacă sistemul imunitar pe articulații, lupusul implică multe alte părți ale corpului în afară de articulații.
Ca și alte boli autoimune, atât RA, cât și lupusul sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Femeile au un risc de două-trei ori mai mare să aibă RA decât bărbații. În cazul lupusului, femeile au un risc de până la nouă ori mai mare decât bărbații.
Simptomele artritei reumatoide sunt diferite de lupus?
Simptomele artritei reumatoide (RA) sunt limitate în principal la articulații, în special la articulațiile mici de la vârfuri, degete, mâini și picioare. Deși mai puțin obișnuită, RA poate implica încheieturile, coatele, genunchii, gleznele și alte părți ale corpului. Implicarea articulației în RA este simetrică, ceea ce înseamnă că dacă articulațiile degetelor mâinii stângi au durere, veți simți durere și în degetele mâinii drepte. Simptomele comune ale RA sunt următoarele: articulații calde, umflate și dureroase, rigiditate matinală în articulații sau rigiditate după inactivitate, deformarea articulației, febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, senzație de ochi uscat, gură uscată, urină colorată anormal sau lipsa urinării din cauza insuficienței renale, amorțeală și furnicături în mâini și picioare, dificultate în respirație, piele palidă, durere sau senzație de presiune în piept
Simptomele RA nu rămân aceleași tot timpul; acestea pot exacerba (flare-up) sau ameliora (remisiuni) din când în când.
Lupus arată, de asemenea, exacerbări și ameliorări precum RA. Simptomele lupusului, însă, nu se limitează doar la articulații. Majoritatea pacienților cu lupus se confruntă cu oboseală (epuizare) ca prim simptom. Durerea articulară și febra pot fi motivul pentru care mulți pacienți cu lupus își vizitează medicul. Simptomele Lupus includ următoarele: erupție sub formă de fluture care implică obrajii și puntea nasului, febră, durere articulară cu absența deformării articulare, sensibilitate la soare, aspect palid sau anemic, ochi uscați și mâncărimi, gura uscată, degetele și articulațiile devin palide sau albăstrui la expunerea la stres și la frig, dificultate în respirație, dureri în piept, convulsii, tendință crescută de sângerare, modificări ale dispoziției, tuse, greață și vărsături, durere abdominală, indigestie, pierdere în greutate, neuropatie (dureri ale nervilor), slăbiciune, durere de cap, tulburări de memorie, avorturi spontane frecvente.
Cum sunt diagnosticate artrita reumatoidă și lupusul?
Artrita reumatoidă (RA) și lupus au simptome similare cu alte boli și au nevoie de o examinare amănunțită de către medicul dumneavoastră pentru a stabili un diagnostic.
Diagnosticarea artritei reumatoide
- Istoric familial și examinare fizică: medicul vă va întreba despre dumneavoastră în detaliu și alte informații relevante, cum ar fi istoricul familial al oricăror boli sau medicamente pe care le utilizați. Medicul dumneavoastră vă va examina pentru orice umflare articulară, roșeață, căldură și deformare. De asemenea, vă poate verifica reflexele musculare și va examina dacă alte părți ale corpului prezintă o implicare a bolii.
- Analize de sânge: diferiți markeri de sânge, cum ar fi rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR), proteina C-reactivă (CRP) și factorul reumatoid.
- Testele de imagistică: radiografie, ecografie și rezonanță magnetică (RMN).
Diagnosticarea lupusului
Diagnosticul lupusului este destul de dificil, deoarece semnele și simptomele acestei boli sunt destul de variate și pot implica orice parte a corpului.
- Istoric și examinare fizică: medicul vă va întreba despre dvs. în detaliu și alte informații relevante, cum ar fi istoricul familial al lupusului, orice alte afecțiuni cronice și orice medicamente vă aflați. Vă va examina fizic pentru a căuta implicarea diferitelor părți ale corpului în boală.
- Testele de laborator: markeri de boală, teste ale funcției hepatice și renale, testul anticorpului antinuclear (ANA), analiza urinei, etc.
- Imagistica: Medicul dumneavoastră poate recomanda studii imagistice pentru a determina cât de mult sunt afectate de lupus organele voastre. Acestea includ raze X, RMN și ecocardiografie.
- Biopsie: Pentru a determina gradul de implicare a rinichilor, medicul dumneavoastră poate lua o bucată mică de țesut renal (biopsie) printr-un ac sau o mică tăietură chirurgicală și să-l trimită pentru examen de laborator. Biopsia pielii poate fi luată și atunci când lupusul implică pielea.