Poliartrita reumatoidă – femeile au un risc mai mare și simptome mai dureroase

poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este cauzată de inflamarea cronică a articulațiilor pe fond autoimun.

Potrivit studiilor, femeile au un risc de trei ori mai mare de poliartrită reumatoidă decât bărbații, aceste diferențe fiind puse pe seama modificărilor hormonale prin care trec reprezentantele sexului frumos, dar și manifestări mai dureroase.

În plus, femeile de peste 55 de ani care sunt supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta poliartrita reumatoidă. Această situație poate fi asociată nivelului mai mare de de leptină, hormon care este implicat în răspunsul imun inflamator.

Cum recunoaștem boala?

Semnele si simptomele poliartritei reumatoide pot include: durere, rigiditate, umflarea sau roșeața zonei afectate, o erupție cutanată, oboseală sau lipsă de energie, o temperatură ridicată, de peste 38 ºC, transpiraţie, lipsa poftei de mâncare, pierderea inexplicabilă în greutate. Simptomele pot evolua treptat, timp de câteva luni, sau pot avea un debut brusc.

Poliartrita reumatoidă precoce tinde să afecteze mai întâi articulațiile mai mici – în special ale degetelor de la mâini și picioare. Pe măsura ce boala progresează, simptomele se pot răspândi la încheieturi, genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri. În cele mai multe cazuri, simptomele apar similar pe ambele părți ale corpului.

Diagnostic timpuriu

Medicii atrag atenția că poliartrita reumatoidă poate fi dizabilitantă, afectând drastic calitatea vieții. Primul semn care ar trebui să vă trimită la medic este senzația de înțepenire a articulațiilor, mai ales dimineața.

Studiile au confirmat importanța inițierii tratamentului la debutul bolii la toți pacienții, pentru a limita gradul de progresie ulterioară. Efectele nediagnosticării la timp și netratării bolii includ: incapacitatea de a lucra, disfuncția psihosocială, afecțiuni comorbide, cum ar fi bolile cardiovasculare, speranță de viață redusă, pierderi economice mari, atât pentru individ, cât și pentru societate.